Omanik süüdistab politseid ukse lõhkumises ja korteri lagastamises

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei saagis Püssi korteri ukse eest.
Politsei saagis Püssi korteri ukse eest. Foto: Erakogu.

Püssis elav naine esitas eile prokuratuurile avalduse, kus ta palub, et tema korteri ukse lõhkunud politseinike suhtes alustataks kriminaalmenetlust ning neid sunnitaks hüvitama lõhutud metallukse maksumust, kirjutab Põhjarannik.

Lugu sai alguse mullu 20. detsembri õhtul, kui püssilane Helyse Karu oli sõitnud tuttavate juurde Lääne-Virumaale ning tema teismeline poeg jäi sõprade seltsis korterisse. «Keerasin ukse lukku ja alles autos avastasin, et poja võti on minu käes. Aga mõtlesin, et las lapsed olla nii kaua meie juures, kuni ma tagasi jõuan ja ukse lahti teen,» sõnas Karu.

Umbes kella kümne paiku helistas poja sõbranna vanaema ja teatas, et maja ees on politsei- ja päästeautod. Helistanud pojale, sai Karu teada, et ukse taga on politseinikud ja päästjad, kes karjuvad, et uks avataks, põhjendusega, et naabrid on kaevanud valju muusika peale. Siis teatas nooruk, et tema arvates kavatseb politsei hakata ust lõhkuma.

«Helistasin siis numbrile 110, et selgitada, milles asi, ning palusin, et ust ei lõhutaks. Ütlesin, et hakkan kohe Lääne-Virumaalt sõitma ja olen tunni aja pärast kodus ning teen võtmega ukse lahti,» meenutab Karu jõulude eel juhtunut. Ent politseist öeldi naisele, et päästjad on kohale kutsutud ja neile on antud korraldus uks maha lõhkuda.

Toas olnud 5 last (12-15aastased) meenutavad, et politsei oli eelnevalt korterist elektri välja lülitanud ning kogu korter oli paksult metalli lõikamisest tekkinud suitsu täis.

Peagi panid päästjad koridoris lõikuri tööle ning metalluks lõigati lihtsalt välja ning tõsteti kõrvale.

Noortel käed raudu

Toas olnud 5 last (12-15aastased) meenutavad, et politsei oli eelnevalt korterist elektri välja lülitanud ning kogu korter oli paksult metalli lõikamisest tekkinud suitsu täis.

Perepoja sõnul pandi tal käed raudu ning suruti näoga vastu WC uksepiita, mille tagajärjel sai ta näovigastuse. Arst fikseeris hiljem lisaks näovigastusele ka marrastusi, vastu seina saadud löögist peavigastuse ning käeraudadest tekkinud vigastused kätel. Noormehe sõnul pandi talle kätele koguni teine paar käeraudu pärast seda, kui ta oli öelnud, et tal on valus. Seda kinnitavad ka teised lapsed. Käerauad said ka ülejäänud, välja arvatud üks 12aastane tüdruk.

Politseinikud taskulampide välkudes korterit läbi otsima. «Asjad loobiti laiali, kilekottides olevad asjad raputati kottidest välja, seinakapi uks lõhuti ära, kappides olnud asjad tõmmati välja, toiduainete karp lükati ümber nii, et toidukraam lendas põrandale,» loetles naine. 

Järgmisel päeval Helyse poeg arestimajast välja. Kõik tol õhtul korteris olnud lapsed kinnitavad, et tegelikult muusika ei mänginud valjusti. Helyse Karu on veendunud, et politsei välja kutsunud naabrid tegid seda kättemaksuks mõne aasta taguse intsidendi pärast, kus Karu oli neile politsei kutsunud. 

Politseil oli õigus uks lõhkuda

Jõhvi politseijaoskonna juhi Urmas Sibritsa sõnul tegutses politsei täiesti lubatult, kuna politsei kohustus on tagada avalikku korda ja ühiskondlikku rahu. «Korrarikkumise kõrvaldamiseks, kui valduses levivad teisi isikuid häirivad mõjud ja nende kõrvaldamine ei ole teisiti võimalik, hakkab politsei uksi eest ära võtma,» ütles Sibrits.

Politsei hinnangul on korteri segi pööramine avalduse esitaja nägemus ja praegu on ennatlik teha järeldusi korteris toimunu kohta.

Artikli täisversiooni loe tänasest Põhjarannikust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles