Apteekrid: õiguskantsler otsustas surmata demokraatliku arutelu

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apteek.
Apteek. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Eesti Apteekide Ühendus ja Eesti Apteekrite Liit avaldavad kahetsust selle üle, et õiguskantsler Indrek Teder pöördus täna riigikohtu poole taotlusega tunnistada alates 2006. aastast ravimiseaduses sätestatud apteekide asutamise piirangud põhiseadusvastasteks.

Erialaorganisatsioonide sõnul käitub õiguskantsler sisulisele arutelule kohtuteed eelistades täiesti arusaamatult ja vastutustundetult, sest riigikogu on alles mõne nädala eest saatnud huvirühmadele ja erialaorganisatsioonidele välja kutse alustada lähinädalatel diskussioone valdkonnaga seonduva üle. Riigikogu sotsiaalkomisjon tegelebki praegu ravimiseaduse võimalike muudatuste mõjude hindamisega, mille õiguskantsler oli tegemata jätnud. Ühendused leiavad, et tervishoiupoliitikas ei saa olla kohta kaalutlemata sammudele, kuna tehtud otsused mõjutavad elanike tervise kaitset pikkade aastate jooksul.

«Õiguskantsler eiras parlamendi ja osapoolte soovi arutada valdkonna arengut terviklikult ja otsustas taaskord küsimusele erapoolikult ja agressiivselt läheneda. Oleme varem korduvalt pööranud avalikkuse tähelepanu tõsiasjale, et õiguskantsler ei ole oma apteegikorralduse analüüsides olnud teadmistepõhine, tasakaalukas ega erapooletu. Ignoreeritud on kõiki allikaid, mis õiguskantsleri lähenemist ei toeta,» ütles apteekide ühenduse juhatuse liige Kristiina Sepp.

«Tulenevalt apteekrite arvu piiratusest on teiste riikide kogemus selgelt näidanud, et asutamispiirangute kaotamise tagajärjeks on ravimite hinnatõus, apteekide kuhjumine linna, maa-apteekide arvu kiire vähenemine ja teenuse kvaliteedi üldine langus,» lisas Sepp. «Teiste riikide kogemused on ehmatavalt negatiivsed ning riigikogu ei saa jätta variantide valikul analüüsimata ja arvestamata kogu olemaolevat infot.»

Apteekrite liidu esinaise Kai Kimmeli hinnangul on õiguskantsler oma taotluses kuulutada apteekide asutamispiirangud põhiseadusvastaseks lähtunud väga ühekülgsest konkurentsiameti aastatetagusest analüüsist, mis vaatleb apteegindust võrdsustatult iga teise teenusega ega arvesta apteegiteenuse spetsiifikat ja sellega kaasnevat sotsiaalset külge.

«Tänane õiguskantsler Indrek Teder on ka ise vastuolus kunagise vandeadvokaat Indrek Tederiga, kelle jaoks olid apteekide asutamispiirangud põhiseaduspärane ja tõhus meetod korraldamaks apteegivaldkonda sotsiaalselt tasakaalustatuna,» meenutas Kimmel.

Euroopa Kohus on tunnistanud mitmetes liidu riikides kehtivad apteekide asutamispiirangud õiguspäraseks meetmeks apteegiteenuse kvaliteedi ja kättesaadavuse tagamisel.

Ka Eesti Riigikohus on 2007. aastal juba ühe korra leidnud, et piirangud on põhiseadusega kooskõlas. Samuti näitab Eesti kogemus, et piirangud on olnud tõhusaks meetmeks apteekide arvu vähenemise tõkestamisel maapiirkondades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles