EL asub abistama ka nigeeria piraatide püüdmist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu Nigeeria ranniku lähedal piraatide kätte langenud Bourbon Liberty 249, millel teenis ka Eesti kodanikust meremees.
Mullu Nigeeria ranniku lähedal piraatide kätte langenud Bourbon Liberty 249, millel teenis ka Eesti kodanikust meremees. Foto: SCANPIX

Juba mitu aastat Aafrika idarannikul – Adeni lahes – somaalia piraatide jahtimist juhtiv Euroopa Liit teatas täna, et ulatab abikäe ka musta mandri läänerannikul Guinea lahes mereteede turvamiseks.


CRIMGO-nimelise programmiga tahab EL aidata Kesk- ja Lääne-Aafrika riikidel neist mööduvaid mereteid turvata. Selle käigus pakutakse koolitust aafriklaste rannavalvetöötajaile ja rajatakse võrgustik mereröövliprobleemist puudutatud maade vahel info vahetamiseks. Kasutades stabiilsusmehhanismi raha eraldab EL CRIMGO-le 4,5 miljonit eurot.

«Julgeolekuta ei jõua areng kunagi korralikult nende inimesteni, kes seda vajavad,» selgitas programmi välja kuulutanud lätlasest arenguvolinik Andris Piebalgs. «Muutes veed turvaliseks aitame ergutada kaubandust ja kasvu ning pakume rohkem võimalusi elatise teenimiseks, mida neis riikides hädasti vajatakse.»

Käesoleval kuul alguse saav projekt puudutab seitset mereriiki: Benini, Kameruni, Ekvatoriaal-Guinead, Gaboni, Nigeeriat, Sâo Tomé ja Principed ning Togot.

Guinea lahte läbib praeguse seisuga umbes 13 protsenti ELi toodavast naftast ja 6 protsenti gaasist. Piraatlus, relvastatud röövid, narko-, relva- ja inimkaubandus aga kujutavad selles kandis tõsist ohtu. Ainuüksi Nigeeria vetes registreeriti 2008.-2012. aastal 98 piraatluse, relvastatud röövi ja meresaaste juhtu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles