Somaalia piraadid läksid hoogu

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Somaalia piraadid lähenemas emalaevale.
Somaalia piraadid lähenemas emalaevale. Foto: Reuters / Scanpix

Piraatlusjuhtumite arv maailmas on mullusega võrreldes peaaegu kahekordistunud ning seda ainult Somaalia mereröövlite kasvanud aktiivsuse tõttu, teatas Rahvusvaheline Merendusbüroo (IMB).


Londonis tegutsev organisatsioon registreeris selle aasta esimeses kvartalis kokku 102 piraatide rünnakut, eelmisel aastal aga vaid 53 intsidenti, vahendas Reuters.

Somaalia idaranniku lähedal ja Adeni lahes pandi rünnakuid mulluse kuue asemel toimne aga tervelt kümme korda rohkem - 61 teadaolevat akti.

Piraadid teenivad kaaperdatud laevade ja nende meeskondade vabastamise eest miljoneid dollareid lunaraha ning ei näi taanduvat ka üha tugevamaterahvusvaheliste merejõudude ees, kes patrullivad India ookeani tähtsatel laevateedel.

Somaalia idarannikul registreeriti esimeses kvartalis 20 rünnakut, neist tervelt 18 aga märtsis, mille hulgas oli ka neli kaaperdamist. Eelmise aasta viimases kvartalis oli seal vaid seitse intsidenti. Adeni lahes aga teatati eelmisel kolmel kuul 41 rünnakust ja viiest kaaperdamisest.

IMB andmetel tungisid piraadid üle maailma kokku 34 laeva pardale, tulistasid 29 laeva pihta ja kaaperdasid üheksa alust. Suuremal osal neist juhtudest olid piraadid hambuni relvastatud ning ka vägivald meeskondade vastu kasvab.

Maailma majanduses praegu valitseva olukorra tõttu kardetakse piraatluse hoogustumist ka edaspidi ning erilise valupunktina nähakse Somaalia kõrval ka Nigeeria naftatööstuspiirkonda. Seal registreeriti esimese kolme kuuga seitse kinnitust leidnud piraatlusakti, ent kinnitamata andmetel võis neid toimuda veel kuraditosina võrra enam.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles