NATO transiiti takistab tuhandete veokijuhtide streik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO kraami vedav veok Chamani piiripunktis.
NATO kraami vedav veok Chamani piiripunktis. Foto: SCANPIX

Täna peatasid töö ligi pooled 10 000 veokijuhist, kes tegelevad läbi Pakistani NATO vägede kauba Afganistani ja sealt välja vedamisega, kirjutab AFP.


Esialgu on selgusetu, kaua see streik kestab ja mis mõju sellel on Afganistani transiidile. Aina suurem osa NATO kraamist toimetatakse Afganistanist välja hoopis selle riigi põhjaosa kaudu.

Mullu juulis lõpetas Pakistan seitse kuud kestnud blokaadi läbi nende riigi Afganistani liikunud kauba osas. Blokaadi algpõhjuseks oli USA õhureid, mille käigus tapeti ekslikult 24 Pakistani sõdurit.

Uuesti peatus transiit läbi Pakistani lühiajaliselt mullu 24. juulil, kui relvastatud jõuk ründas NATO kraami vedanud konvoid ja tappis ühe autojuhi.

«NATO varustusega tegeleb üle 10 000 veokijuhi ja rohkem kui pooled neist on alustanud streiki,» ütles Kõigi Pakistani Kaupade Transpordi Ametiühingu peasekretär Hanif Khan Marwat. Tema sõnul peatuvad juba Afganistani poole teele asunud veokid Chamani ja Torkhami piiripunktides.

Streigiga protestitakse maksuameti sammude vastu, millega tahetakse veokijuhte sundida töötama läbi ühe 40st transiidiettevõttest. Ametnike sõnul on muutusi tehtud selleks, et parandada julgeolekut ja vähendada vargusi, kuid veokijuhtide sõnul takistaks see neil ka teiste tööde tegemist.

«Kui meie ütleme neile firmadele, et me tahame oma autot tagasi, nõuavad nemad 25 000 ruupiat (257 dollarit) masina eest, mis ei ole õigustatud,» rääkis Marwat. «Uus süsteem ei tohiks meid kohustada. Me teeme võimudega julgeolekumeetmete osas koostööd, kuid meil tuleks lubada vabalt töötada nagu ennegi.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles