Juhtkiri: natside käsilane või kosilane

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil kirjutab Vene välisminister Molotov alla Molotovi-Ribbentropi paktile, mille salaprotokollidega
jagasid kaks suurriiki 1939. aastal Euroopa omavahel huvisfäärideks..
Pildil kirjutab Vene välisminister Molotov alla Molotovi-Ribbentropi paktile, mille salaprotokollidega jagasid kaks suurriiki 1939. aastal Euroopa omavahel huvisfäärideks.. Foto: SCANPIX.

Juba aastaid tagasi otsustas Kreml ehitada rahvusliku uhkustunde üles Stalini tegevuse õigustamisele. Nii on ta jätkanud tüüpilist sovjetlikku liini öeldes, et tehti küll «üksikuid vigu», aga olulisim oli siiski Hitleri võitmine. Uus eelnõu on paroodia sellest, mida Euroopa rahvad on teinud kommunistide ja natside põhjustatud kannatuste uurimiseks ja hukkamõistmiseks.

Üks markantsemaid näiteid kahepalgelisusest on eelnõusse kirja pandud natside käsilase definitsioon, mis alustab käsilaseks olemist 22. juuni seisuga 1941, mil Saksamaa tungis kallale Nõukogude Liidule. Ribbentropiga 1939. aasta 23. augustil pakti ja salaprotokolli sõlmides oli Molotov siis kõnealuse eelnõu järgi pigem natside kosilane kui käsilane.

Pole välistatud, et tahtmise korral võivad Venemaa ametivõimud ka seda ettevalmistatavat seadust kasutada mõne Venemaale reisinud isiku pitsitamiseks. Siiski pole see midagi põhimõtteliselt uut, vaid jätk meile juba teada ja tuntud Kremli poliitikale. Kannatanute ees vabandamise asemel püütakse iga hinna eest näidata heas valguses üht hirmutegusid teinud režiimi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles