Ravimimüüja: apteegi asutamispiirangute kaotamine päädib ravimite hinnatõusuga

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apteek.
Apteek. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Mitmete Euroopa riikide kogemus on tõestanud, et apteegi asutamispiirangute kaotamine võib ravimite kättesaadavuse paranemise ja hindade languse asemel tuua kaasa valitsuse kohustuse toetada rahaliselt maa-apteeke nende sulgemise ärahoidmiseks, ütles ravimite hulgi- ja jaemüüja Tamro Baltikumi integratsiooni juht Tuomas Piirtola.

Tema sõnul tõusis näiteks Rootsis apteekide arv piirangute kaotamise järel märkimisväärselt, kuid seda mitte maapiirkondades, kus ravimite kättesaadavus on kõige proble­maa­tilisem, vaid suurlinnades, kus kliendibaas ja seega potentsiaalne kasum suurimad.

«Et hoida ära maapiirkondade apteekide sulgemine ja tagada neis piirkondades ravimite kätte­saadavus, on riik käivitanud väikeapteekide finantstoetuste mehhanismi. See pole sugugi väike koorem riigieelarvele ning see võib oodatud hinnalanguse asemel tuua kaasa ravimite hinnatõusu,» ütles ta.

Piirtola vaidleb ka arvamuse vastu, mille kohaselt avaks liberaliseerimine turu uutele sõltumatutele apteegiasutajatele.

Leedu kogemus tõestab, et piirangutevaba turg kätkeb endas rohkem riske apteegipidajale ning sõltumatutel apteekidel on piiranguteta apteegiturul suurem motivatsioon ühineda apteegikettidega.

«Leedu kogemus tõestab, et piirangutevaba turg kätkeb endas rohkem riske apteegipidajale ning sõltumatutel apteekidel on piiranguteta apteegiturul suurem motivatsioon ühineda apteegi­kettidega. Kui enne turuliberaliseerimist olid 53 protsenti Leedu apteekidest sõltumatud, siis liberali­seerimise järel ehk kõigest kaheksa aasta jooksul kahanes nende hulk kaheksa protsendini,» ütles Tamro esindaja.

Tuomas Piirtola sõnul tegutseb ligi 60 protsenti Euroopa apteegiturgudest asutamispiirangutega ning eri riikide kogemus tõendab vajadust asutamispiirangute järele. «Minu hinnangul on seetõttu oluline, et enne seadusemuudatuse kavandamist analüüsiksid Eesti asjaomased asutused põhjalikumalt rahvusvahelist praktikat ning kaaluksid kõiki piirangute kaotamisega kaasnevaid riske. Rutaka otsustusprotsessi tulemus võib olla märkimisväärselt halvenenud ravimite kättesaadavus ning apteekide tegutsemise tagamisega seotud kulu valitsusele,» lisas ta.

Tamro Baltics on Baltimaade suurim ravimite hulgi- ja jaemüügiettevõte. Tamrol on Balti riikides üle 1200 töötaja ning ligi 500 Tamrole kuuluvat ja partnerluse alusel tegutsevat apteeki. Tamro Baltics kuulub Phoenix gruppi, mis on üks suurimaid ravimi edasimüüjaid Euroopas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles