Ka Stalnuhhin kaebas kapo aastaraamatu pärast kohtusse

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu liige Mihhail Stalnuhhin
Riigikogu liige Mihhail Stalnuhhin Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Riigikogu liige Mihhail Stalnuhhin on esitanud samuti kohtusse kaebuse kapo vastu, kes tõi 2011. aastaraamatus esile tema tegevust venekeelsete gümnaasiumide üleminekul eesti keelele.

«Andsin kaebuse sisse rohkem kui pool aastat tagasi,» ütles Stalnuhhin Postimehele. Istungiaega veel teada pole.

«Mina [Narva] volikogu esimehena võtsin osa avalikust debatist, millist haridust on vaja kehvasti eesti keelt valdavatel vene noortel gümnaasiumitasemele. Ma arvan, et seda peegeldada pärast kapo aastaraamatus peaaegu nagu riigivastase tööna on liig mis liig,» sõnas Stalnuhhin.

«Olen Eesti arengu ja sõltumatuse jaoks teinud palju rohkem kui need lühikestes pükstes poisikesed kapost, kes sellist jama kokku panevad.»

Kapo aastaraamatu 2011 peatükis «Venekeelsete gümnaasiumide ärakasutamine» kirjutatakse, et üleminekuvastase tegevuse võttis riigikogu valimiste eel endale Tallinna toonane abilinnapea Yana Toom, kelle eestvõttel survestati Tallinna vene koole esitama linnavolikogule taotlusi jätkamaks vene õppekeelega ka pärast 2011. aasta 1. septembrit, mil venekeelsed gümnaasiumid pidid asuma õpetama 60 protsenti õppeainetest eesti keeles.  

Mihhail Stalnuhhini kohta seisab ses peatükis üks lause: «Mihhail Stalnuhhini survel esitasid samasugused taotlused ka viis Narva venekeelset gümnaasiumi.» Edasi keskendutakse tekstis Tallinna abilinnapeale Mihhail Kõlvartile, kes raamatu hinnangul abilinnapeaks saades jätkas Toomi alustatud üleminekuvastast tegevust.

«Olles siin nii keelekeskuse töötaja, kes on õpetanud tuhandeid inimesi, olles volikogu liige, kaheksa ja pool aastat volikogu esimees, olen Eesti arengu ja sõltumatuse jaoks teinud palju rohkem kui need lühikestes pükstes poisikesed kapost, kes sellist jama kokku panevad ja pärast üldsusele esitavad.»

«See solvas. Te peaksite sellest aru saama, et minu valijale see hinnang on küll üsna meeldiv, kuid samas ma ütlen veelkord: kapo aastaraamatut võetakse kui mingit läbikaalutud analüüsi, aga see ei vasta absoluutselt tõele. Ma olen rohkem Eesti patrioot kui kapo töötajad,» sõnas Stalnuhhin.

Kohtus esindavad Stalnuhhinit samad advokaadid, kes Yana Toomi ja Mihhail Kõlvartit ehk Üllar Talviste ja Oliver Nääs advokaadibüroost Lextal.

Yana Toomi ja kapo vaidlus lõppes detsembris Tallinna halduskohtus Toomi kaotusega, ent ta kaebas otsuse edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles