Kaer: raamatukogude toetuseta jätmine oleks lühinägelik

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krista Kaer
Krista Kaer Foto: Mihkel Maripuu

Kirjastaja ja tõlkija Krista Kaer arvab, et kultuuriminister Rein Langi plaan edaspidi toetada just e-raamatute väljaandmist ning jätta tulevikus raamatukogud paberraamatute ostmiseks mõeldud toetusest ilma on lühinägelik, sest just raamatukogust algab paljude jaoks huvi raamatute vastu.

«Loota, et lastes tekib lugemisharjumus digitaliseeritud eesti kirjanduse baasil tänapäeval, kus inimestel ei ole raha, et osta endale koju raamatut, rääkimata lugerist või tahvelarvutist, on ikka väga imelik jutt, ütleksin ma, usun, et see kõik kehtib ka viie aasta pärast, nii et ma ei räägi praegu sellest hetkest,» rõhutas Kaer, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Ta tõdes, et teistes riikides meelitatakse inimesi raamatukogusid külastama ja lugemisprogramme viiakse ellu just raamatukogude kaudu; kogu klassika digitaliseerimine on küll hea, kuid riigil tuleks Kaera hinnangul mõelda sellele, et lugemisharjumus säiliks ja et raamatute lugemise vastu hakkaksid huvi tundma lapsed.

«See on ikka päris tõsine probleem, milliseks nende keel kujuneb, ja isegi esimese kursuse tudengid ei oska tegelikult lugeda, ei tunne ära sõnu, mis ei ole eriti keerulised,» märkis kirjastaja.

«Kui inimestel ei ole motivatsiooni ehk ei ole tasuta kättesaadavat sisu, siis ei ole ka motivatsiooni minna ostma lugereid või hakata ennast harjutama kasutama e-raamatut, see on samasugune protsess, mis on toimunud paljudes maailma riikides,» rääkis kultuuriministeeriumi asekantsler Ragnar Siil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles