Afganistani president lubas aasta pärast ameti maha panna

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani president Hamid Karzai
Afganistani president Hamid Karzai Foto: SCANPIX

Afganistani president Hamid Karzai lubas reedel 2014. aastal ametist lahkuda ja võimu järeltulijale loovutada.

«Üks minu suurimaid saavutusi oleks näha Afganistani rahvast lõpuks hästi organiseeritud, õiglastel ning sekkumistest ja mõjutamisest vabadel valmimistel,» ütles Karzai.

Afganistani president saabus reedel Valgesse Majja kõnelustele USA presidendi Barack Obamaga, kes otsustab läbirääkimiste järel Ühendriikide ja lõpuks ka NATO rolli Afganistanis pärast lahingoperatsioonide lõppu.

Karzai ja Obama kohtumine kestis kaks tundi, neil oli kavas lõunasöök ja seejärel lühike pressikonverents.

Presidendid, kelle suhteid pingestab jätkuv sõda, mis on pannud proovile ameeriklaste sõjalise, rahalise ja ühiskondliku kannatuse, keskenduvad Afganistani ebakindlale võimele tulevikus ise oma julgeolekut tagada.

USA ja NATO kavatsevad 2014. aasta lõpuks kõik oma lahingüksused Afganistanist ära tuua. Lahtine on aga küsimus, kas ja kui palju jääb sinna sõdureid Afganistani vägedele väljaõpet andma. Valge Maja ametnikud ütlesid sel nädalal, et ei välista «nullvarianti» ehk kõigi USA sõdurite lahkumist Afganistanist.

Karzai pooldab Ühendriikide sõjalise kohaloleku jätkumist, aga kõik sõltub veel sõlmimata julgeolekukokkuleppest, mis muu hulgas hõlmab küsimusi nagu Ameerika sõdurite puutumatus kohaliku kohtumõistmise ees ja kinnipeetavate üleandmine. Iraagiga ei õnnestunud Obama administratsioonil samalaadset kokkulepet sõlmida ja USA pidi kõik sõdurid koju tooma.

Afgaanid kardavad, et kui rahvusvaheline kogukond tervenisti Afganistani pärast 2014. aastat hülgab, nagu juhtus pärast Nõukogude Liidu okupatsiooni lõppu 1989. aastal, võimaldab tekkiv võimuvaakum taas Talibanil pead tõsta, ja islamiliikumine võib omakorda varjupaika anda Al-Qaeda terroristidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles