Obama: USA kiirendab vägede äratoomist Afganistanist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama.
USA president Barack Obama. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama ütles laupäeval, et Ühendriikide eesmärk Afganistanis on käeulatuses, ning lubas täita 11-aastase sõja lõpetamise graafikut ja keskenduda sisepoliitikale.

«Me oleme Talibani nende kantsidest välja ajanud,» ütles Obama iganädalases raadio- ja internetipöördumises. «Ja meie põhiline eesmärk - põhjus, miks me üldse sõtta läksime - on nüüd käeulatuses: tagada, et Al-Qaeda ei saa enam kunagi kasutada Afganistani Ameerika ründamiseks.»

Obama kohtus eile Afganistani presidendi Hamid Karzaiga ning ta ütles pärast kohtumist, et kiirendab USA vägede äratoomist Afganistanist. Pärast lääneriikide lahinguoperatsioonide lõpetamist Afganistanis 2014. aastal on USAl riigis väga piiratud roll.

Obama kinnitas, et USA täitis oma põhieesmärgi ehk Al-Qaedal pea maha raiumise.

USA ja NATO kavatsevad 2014. aasta lõpuks kõik oma lahingüksused Afganistanist ära tuua. Lahtine on aga küsimus, kas ja kui palju jääb sinna sõdureid Afganistani vägedele väljaõpet andma. Valge Maja ametnikud ütlesid sel nädalal, et ei välista nullvarianti ehk kõigi USA sõdurite lahkumist Afganistanist.

Karzai pooldab Ühendriikide sõjalise kohaloleku jätkumist, aga kõik sõltub veel sõlmimata julgeolekukokkuleppest, mis muu hulgas hõlmab küsimusi nagu Ameerika sõdurite puutumatus kohaliku kohtumõistmise ees ja kinnipeetavate üleandmine. Iraagiga ei õnnestunud Obama administratsioonil samalaadset kokkulepet sõlmida ja USA pidi kõik sõdurid koju tooma.

Afgaanid kardavad, et kui rahvusvaheline kogukond tervenisti Afganistani pärast 2014. aastat hülgab, nagu juhtus pärast Nõukogude Liidu okupatsiooni lõppu 1989. aastal, võimaldab tekkiv võimuvaakum taas Talibanil pead tõsta, ja islamiliikumine võib omakorda varjupaika anda Al-Qaeda terroristidele.

Väidetavalt käskis Valge Maja Pentagonil koostada plaanid kontingendiks, mis on väiksem kui kindralid ootasid ja mille suurus ulatuks 3000st 9000 sõdurini.

«Sel nädalal leppisime kokku, et Afganistani väed võtavad sel kevadel kogu riigis initsiatiivi julgeoleku tagamisel, ning meie sõdurid võtavad üle toetava rolli,» ütles Obama. «Ma teen lähikuudel teatavaks missiooni lõpetamise järgmise etapi. Ja järgmise aasta lõpuks on Ameerika sõda Afganistanis läbi.»

President lisas, et nüüd on ameeriklaste ees sellised rasked ülesanded nagu naasvate veteranide eest hoolitsemine, majanduskasvu ergutamine, eelarvepuudujäägi vähendamine, uute töökohtade loomine ja perede sissetulekute suurendamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles