Tšehhi valitsusest ootab armuandmisskandaali tõttu usaldushääletus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amnestia heaks kiitnud Tšehhi president Václav Klaus
Amnestia heaks kiitnud Tšehhi president Václav Klaus Foto: SCANPIX

Tšehhi valitsust ootab järgmisel nädalal usaldushääletus, mille algatas vasakpoolne opositsioon seoses peaministri otsusega toetada presidendi amnestiat, mis vabastab tuhanded vangid.

Usaldushääletus on kavas neljapäeval, teatati parlamendi kodulehel laupäeval.

Ametistlahkuva presidendi Václav Klausi heakskiidu saanud amnestia alusel on vabastatud üle 6000 vangi - üle veerandi vabastatavate koguarvust. Osa kinnipeetavaid, kellele amnestia kehtib, on süüdi mõistetud või kohtu all ulatusliku kelmuse eest.

Sotsiaaldemokraatide juht Bohuslav Sobotka sõnul pääsevad amnestiaga vabadusse erastamis- ja maksupettusega seotud ettevõtete ajud.

Nende seas on silmapaistev ärimees Tomáš Pitr, keda süüdistatakse maksupettuses, ja endine Tšehhi jalgpalliliidu juht František Chvalovský, keda kahtlustatakse 60 miljoni euro omastamises.

Amnestia kehtib valdavalt neile, kellele on määratud alla aastane vanglakaristus, ja üle 75-aastastele, kes on mõistetud vangi vähem kui 10 aastaks.

Samuti peatab see õigusmenetlused, mis on kestnud üle kaheksa aasta, kui võimalik karistus ei ole üle 10 aasta.

Umbusalduse avaldamiseks on vaja 200-kohalises parlamendis vähemalt 101 häält.

2010. aasta juulis ametisse asunud peaminister Petr Nečasi kolmeparteiline koalitsioon on läbinud juba seitse usaldushääletust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles