Uurimistaktika muutus vähendab autovargusi

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autovargus õhtuses linnas.
Autovargus õhtuses linnas. Foto: Toomas Huik

Autovargus kui professionaalne kuriteoliik on Eestist viimaste aastatega sisuliselt kadumas. Mullu varastati meil sadakond autot vähem kui 2011. aastal ja nende hulgast vaid üksikud juhtumid olid profivaraste kätetöö.

Aastakümneid on autovarguste tulipunktina trooninud Tallinn ja Harjumaa. Veel mõne aja eest ulatus iga-aastane registreeritud autovarguste arv selles regioonis viiesaja kanti. 2009. aastal oli see number veel  435, 2011. aastal 251 juhtumit. Mullu kukuti sealt veel seitsmeteistkümne võrra madalamale – 234 juhtumile.

See teeb keskmiselt vähem kui varguse ööpäevas. Ometi mäletatakse Põhja prefektuuri autojälitusgrupis veel aegu, kui halbadel päevadel tuli hommikul registreerida viis-kuus öist autovargust. «Mõned autod saadi neist teinekord kätte ka,» ütleb prefektuuri varavastaste kuritegude talituse juht Toomas Jervson.

Olukord muutus, kui uurijad võtsid kasutusele uue taktika – kadunud autode tagaotsimise asemel hakati kimbutama profivargaid ja võeti vastutusele autode tagasimüügiga tegelenud isikuid. Autode tagasimüügi lõppemine muutis ka paljud vargused perspektiivituteks.

Uurijaid kiirelt saatnud edu näitavad ainuüksi Tallinna numbrid. 2009. aasta 340 juhtumilt kukuti aasta hiljem 284-le, 2011. aastal 200-le ja mullu 159 registreeritud juhtumile. Möödunud aasta oli Põhja prefektuuris autovarguste poole pealt eriline. «Meil ei olnud siin ühtegi süsteemset vargustelainet,» ütleb varavastaste talituse vanem Viktor Brujev.

Tallinnas varastati mullu auto sisuliselt iga kahe-kolme päeva tagant. See tõigi kaasa üüratu – 21 protsendi suuruse kukkumise. Võimalik, et siin kehtib ühendatud anumate teooria, kuid vastukaaluks kasvas autovarguste arv Harjumaal 57 protsendi ehk 26 juhtumi võrra. «See on üldiselt seotud nn lihtsamate autode kadumistega,» ütleb talituse juht Jervson.

Aasta kokkuvõttes oli Põhja regioonis aga siiski väike, 17 juhtumi suurune langus. Kõige rõõmustavam muutus toimus hoopis Ida prefektuuris, kus aastane vähenemine on 91 juhtumit.

Autovargused on uurimisorganite töö tõhususe hindamisel hea mõõdupuu. Erinevalt muudest varavastastest kuritegudest ei jäta autost ilma jäänud omanik üldjuhul politseile vargusest teatamata.

618 mullust autovargust teeb ööpäevaseks keskmiseks arvuks 1,7 juhtumit. See on number, mida kadestavad kõik meie naabrid. Asi jõudis koguni nii kaugele, et Venemaa suur telekanal plaanis suvel Moskvast autovarguste otsesaates Eesti politsei edust rääkimiseks koguni telesilda siinsete politseinikega. Jah, plaanis, sest telekanali juhtkond keelas poliitiliselt sobimatu Eesti kiitmise ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles