Ilves: ma ei saa aru tondist, mida maalitakse föderalismi ees

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves.
President Toomas Hendrik Ilves. Foto: Mihkel Maripuu

President Toomas Hendrik Ilves rääkis Postimehele antud intervjuus, et ei saa aru tondist, mida Euroopas föderalismi ees maalitakse.

Ilves märkis, et föderalism leiutati juba rohkem kui 200 aasta vanustes tekstides, mille autoriteks olid ameeriklased John Jay, James Madison ja Alexander Hamilton. Tema sõnul oli nende põhiküsimus, kuidas lahendada Ameerika Ühendriikide loomisel probleem, et kui on suured ja väikesed osariigid, siis kuidas teha nii, et väikesed ei tunneks, et neist sõidetakse üle, ja suured ei tunneks, et nende huvidega ei arvestata.

«Minu mure föderalismi terminiga on see, et vähe inimesi saab aru, mida see tegelikult tähendab. Asi, mis on mõeldud väikeste kaitseks, on pööratud tagurpidi. Kuni see ei ole selgeks räägitud, siis populistid ja «geeniused» igas riigis ekspluateerivad seda teadmatust,» lausus Ilves.

Ta avaldas veendumust, et parim viis täita kõige fundamentaalsemat riigi ülesannet – kaitsta eesti rahva säilimist – on Euroopa Liit ja NATO. «Kui oleme midagi õppinud Eesti Vabariik versioon 1.0 ajast, siis seda, et autarkiline isepäine tegemine lõpeb halvasti,» lisas Ilves.

Postimehe ajakirjaniku Mikk Salu intervjuud president Toomas Hendrik Ilvesega, kes räägib ka, miks ta pooldab kahekojalise Euroopa Parlamendi loomist, miks me Kreekale laenu anname ja kuidas saab ühiselt kaitsta Euroopat, loe siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles