Ilves avaldas vastuseisu Euroopa presidendi otsevalimistele

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves
President Toomas Hendrik Ilves Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

President Toomas Hendrik Ilves kinnitas Postimehele antud intervjuus vastuseisu Euroopa presidendi otsevalimistele ning avaldas arvamust ka, et neid ei tule.

Ilvese sõnul küsitakse, miks meil ei ole Euroopa presidendi otsevalimisi nagu USAs, samas kui USAs otsevalimisi tegelikult ju ei ole. «Ei ole lihtsalt. Valitakse valijamehi osariikides. USAs see süsteem loodigi põhjusel, et presidendivalimiste võitmiseks peab kandidaat külastama kõiki osariike – tollal oli neid 13. Jälle üks osa sellest, et arvestatakse kõikidega, et ei sõideta kellestki üle,» rääkis ta.

Enda sõnul kirjutas ta hiljuti kommentaari ühele föderalistide ajakirjale, kus räägiti taas, et Euroopas on vaja otsevalitud presidenti. «Seda ei tule, sest otsevalitud president saaks alati olema kas prantslane või kergesti prantsuse keele ära õppinud portugallane, hispaanlane, itaallane või rumeenlane. Need hääled tulevad kokku,» lausus Ilves.

Ta lisas, et kui Euroopas oleksid presidendi otsevalimised, ei peaks kandidaat kunagi tulema Eestisse, sest Eesti hääli poleks tal tarvis. «Kui aga on niinimetatud otsevalimised nagu USAs ehk tegelikult mitte otsevalimised, siis on mingi võimalus, et Euroopa presidendiks saab kunagi keegi ka väiksemast riigist,» ütles Ilves.

Postimehe ajakirjaniku Mikk Salu intervjuud president Toomas Hendrik Ilvesega, kes räägib, miks ta pooldab kahekojalise Euroopa Parlamendi loomist, kuidas Euroopa föderaliseerumine kaitseks Eestit, miks me anname Kreekale laenu ja kuidas saab ühiselt kaitsta Euroopat, loe siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles