Rahvakogu ettepanekuid hakkab märtsis arutama põhiseaduskomisjon

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvakogu alustas tööd eelmise nädala alguses.
Rahvakogu alustas tööd eelmise nädala alguses. Illustratsioon: Postimees

Riigikogu põhiseaduskomisjoni reformierakondlasest esimees Rait Maruste kinnitas täna valmisolekut võtta kevadel tõsise arutelu alla rahvakogu portaalis tehtavad mõistlikud ettepanekud, kuid märkis samas, et väga põhjalikke muudatusi Eesti riigikorraldus tema hinnangul ei vaja.

Maruste ütles täna pärast Eesti Koostöö Kogu esindajatega kohtumist, et komisjoni liikmed tervitavad rahvakogu protsessi ja leiavad, et mõistlikud ettepanekud, mida on võimalik kehtiva põhiseaduse raames poliitilise süsteemi paremaks muutmiseks teha, tuleks võtta tõsisele arutlusele. Samas ütles ta riigikogu pressitalituse teatel, et on küll «kaugel sellest arusaamisest, et meie igati demokraatlik riigikorraldus vajaks väga põhjalikke muutusi».

Komisjonis avaldati arvamust, et rahvakogu ettepanekutest tuleks esialgu keskenduda neile, mis jäävad kehtiva põhiseaduse raamidesse ning puudutavad eelkõige erakondade tegevust ja valimiskorraldust. Nende ettepanekutega, mis eeldavad põhiseaduse muutmist, tuleks komisjoni hinnangul jätkata tööd pikemas ajaperspektiivis.

Komisjon soovib ühisloomeprotsessi käigus välja sõelutavaid ettepanekuid arutada koos nende ettepanekutega, mille põhiseaduskomisjon on ise teinud juba möödunud aasta lõpus erakondade rahastamise ja järelevalve süsteemi muutmiseks. Komisjoni ettepanekute alusel töötab justiitsministeerium märtsiks välja eelnõuprojekti ning samaks ajaks soovivad oma ettepanekute analüüsi ja võimalike alternatiivide koostamisega valmis jõuda ka rahvakogu analüütikud ja eksperdid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles