Karis: andekus ja loovus tapetakse enne ülikooli ära

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli rektor Alar Karis.
Tartu Ülikooli rektor Alar Karis. Foto: Margus Ansu

Tartu Ülikooli rektori Alar Karise sõnul jõuavad ülikooli miskipärast standardsed ja tuimad inimesed, kuigi eelkooliealisena on pea kõik särava mõttelennuga.


«Loovad ja andekad inimesed kaovad kuskile ära. Mitte ülikoolis, kuigi seal ka. Tegelikult ei jõua doktorantuuri mitte targad, vaid need, kes suudavad vastu pidada süsteemile,» rääkis Karis täna Tallinnas kõrghariduskonverentsi lõpetamisel.

«Loovust 3-4-5-6-aastasel lapsel jagub. Kui ta jõuab ülikooli, on kõik see millegipärast ära kadunud.»

Karis ütles, et on lugenud nii keskkooli lõpukirjandeid kui ülikooli esmakursuslaste esseid ning on jäänud mulje, et need on poliitiliselt korrektsed jutud, millel ei ole mingisugust sisu. «Teise klassi lapse jutt on kohati targem kui 1.-2. kursuse tudengi essee.»

Karis väitis ka, et on õnnelik, et tema ülikoolis on tudengeid, kes eluaeg õpivad ja aitavad lisada elule värvi, mida Eesti haridussüsteemis napib. «Meil ei ole ei veidrikke õppejõude, veidrikke tudengeid. Kõik on väga ühtemoodi. Süsteem on nad kõik ära söönud,» kommenteeris ta üldist olukorda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles