Kristlikud demokraadid lähevad eurovalimistele kolme kandidaadiga

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Kristlikud Demokraadid.
Eesti Kristlikud Demokraadid. Foto: .

Erakond Eesti Kristlikud Demokraadid (EKD) registreeris täna oma Euroopa


Parlamendi valimisnimekirja, milles on kolm kandidaati: Peeter Võsu, Toivo Teekel ja Andres Toome.

Esialgses nimekirjas oli kaheksa kandidaati, kuid 21750 krooni kautsjoni
inimese kohta osutus soovitud nimekirja kohta liiga kulukaks, vahendas erakonna pressiesindaja.

EKD peab kahetsusväärseks rahaliste tõkete seadmist demokraatia teele. Seda eriti kontekstis, kus riigikogus esindatud erakonnad saavad need kulud tasuda riigilt laekuvatest vahenditest (maksumaksjalt), kuid teised saavad kasutada ainult eraisikute raha.

EKD platvorm europarlamendi valimistel on konservatiivne, rahvuslik ja väärtuspõhine, pidades vajalikuks säilitada Euroopas rahvusriigid.

Erakond peab oluliseks kristliku identiteedi säilimist ja hoidmist, ohuna tajutakse liigse võimu koondumist Brüsselisse.

Euroopa Liit peab subsidiaarsusprintsiipi oluliseks otsustusprotsessis, kuid praktikas tuleb üle 80 protsendi otsustest juba Brüsselist. Mitmed alusdokumendid suunavad riikide liitu föderatsiooni suunas.

Ühist poliitikat vajame Euroopa Liiduna piiriülestes küsimustes, kuid liitunud riikidel peab säilima suveräänsus ja oma seaduste ülimuslikkus, leiab EKD.

Erakond näeb ka ELi toimimises ebaõiglust ja ebaefektiivsust. Põllumajandustoetused tuleks liikmesriikides ühtlustada. Infrastruktuuritoetusi ei ole vaja riikidele ja piirkondadesse, kes saavad ise hakkama. Ei ole mõistlik dubleerida NATO kaitselisi struktuure. Euroopa Parlamendi pidev kolimine kahe kogunemispaiga vahel ei ole millegagi põhjendatud.

Isikute, kaupade ja teenuste vaba liikumine EL liikmesmaade vahel on igati teretulnud. Ka seni veel säilinud tõkked tuleks kõrvaldada.

Ühise Euroopa ideele panid aluse Shuman ja Adenauer, lähtudes kristlikest
printsiipidest: usaldus, heasoovlikkus,rahu, koostöö ja sõja vältimine. EKD
peab vajalikuks samas vaimus jätkamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles