Põhiseaduskomisjon on saadikute immuniteedieelnõuga lõpusirgel

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Põhiseaduskomisjon on jõudnud lõpusirgele riigikogu liikmete immuniteedimenetlust reguleeriva eelnõuga, mis loodetakse parlamendi menetlusse anda tuleval nädalal.

Põhiseaduskomisjoni reformierakondlasest esimees Rait Maruste ütles pärast komisjoni istungit Postimehele, et eelnõu algatamine toimub eeldatavalt järgmisel nädalal. «Täna ja eelseisvatel päevadel on komisjoni liikmetel võimalik seda veel kord lugeda ja märkusi teha,» lausus ta.

Varem on Maruste öelnud, et põhiseaduses sisalduvat üldnormi, et riigikogu liige on puutumatu, tuleb täpsemalt sisustada. Ta on rõhutanud, et immuniteedi mõiste sisustamist ei saa jätta ainuüksi kaasuste või üksikisikute arvamuste meelevalda ning seaduses sisalduv ühtne regulatsioon peab tagama, et immuniteeti kasutatakse eesmärgipäraselt ja välditakse valetõlgendusi.

Saadikupuutumatuse probleemid tõusid taas päevakorrale oktoobris, kui õiguskantsler Indrek Teder otsustas keskerakondlastelt Priit Toobalilt ja Lauri Laasilt saadikukaitse võtmise taotlused riigiprokuratuurile tagastada, sest ehkki prokuratuur ja kaitsepolitsei lähtusid saadikute kodus ja autos tehtud läbiotsimist lubades ja seda läbi viies kehtivast menetlusseadustikust, on seadus ise Tederi hinnangul põhiseadusega vastuolus.

Teder pole rahul 2011. aasta septembris kehtima hakanud seadusemuudatustega, mille järgi peab parlamendi asemel hoopis õiguskantsler otsustama, kas anda nõusolek saadiku suhtes kriminaalmenetluses mõningate menetlustoimingute tegemiseks. Samuti ei ole tema hinnangul põhiseadusega kooskõlas, et saadiku juures läbiotsimise korraldamiseks pole tarvis riigikogu nõusolekut.

Teder rõhutas sügisel, et riigikogu liikme puutumatus laieneb kõigile kriminaalmenetluse toimingutele, mis saadiku füüsilise vabaduse ja kehalise puutumatuse piiramise ning eraellu ja kodu puutumatusesse sekkumise tõttu võivad vaba mandaadi teostamist suuresti mõjutada. «Puutumatuse võib aga põhiseadusest tulenevalt ära võtta üksnes riigikogu,» ütles ta.

Teder juhtis seaduse põhiseadusvastasusele tähelepanu ka 2011. aasta oktoobris ning möödunud aasta märtsis tegi ta parlamendile ettepaneku seadust muuta. Riigikogu on ettepanekuga nõustunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles