Töötajad kardavad ohutuse pärast statistikaameti vanas majas

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Statistikaametis kukkus lift koos maja külastajaga teiselt korruselt esimesele.
Statistikaametis kukkus lift koos maja külastajaga teiselt korruselt esimesele. Foto: Toomas Huik

Statistikaameti töötajad on mures oma ohutuse pärast vanas hoones. Töötaja kirjeldas, kuidas veel viimaseid kuid ameti koduks olevas Endla tänava majas ei tööta ülemistel korrustel tuletõrjesignaal, hiljuti kukkus aga üks inimene koos liftiga korruse võrra allapoole, tehes kaelale viga.

Veidi enne jõule käivitus tööpäeval tuletõrjesignaal, mida oli küll kuulda esimesel korrusel, kuid mitte ülemistel - seal töötavad inimesed ei kuulnud mitte midagi ja jätkasid rahulikult tööd, selle asemel, et olla vajadusel valmis evakueerumiseks.

«Majaomaniku esindaja lülitas signaali lihtsalt välja ja suundus vaatama, mis on juhtunud. Tuli välja, et kuuenda korruse koridoris oli tugev kärsahais, sest mikrolaineahi oli läbi põlenud. Samas inimestel, kes kinnistes kabinettides istusid, polnud mingit aimugi võimalikust tuleohust, sest signaali nad ei kuulnud,» imestas töötaja, kelle sõnul olid samal ajal mõned ka pahaaimamatult lifte kasutanud, mida tulekahju puhul teha ei tohi. Tema sõnul on samasuguseid olukordi tuletõrjesignaaliga mullu veelgi olnud.

«On tõsi, et enne jõule hakkas tööle tuletõrjesignaal, mille andur asus mikrolaine ahju lähedal, ajal, kui keegi töötajatest oma toitu mikrolaineahjus soojendas. Signaali andurid on väga tundlikud ja töölehakkamise põhjust tookord ei õnnestunudki selgitada,» ütles statistikaameti kommunikatsioonijuht Anu Ots. Mingit kõrbemis- ega muud lõhna ei olnud tema sõnul aga tunda. «Igaks juhuks vahetas haldusjuht siiski välja mikrolaineahju.»

Otsa sõnul vastab see tõele, et kõigis ruumides pole tuletõrjesignaali kuulda. «Majaomanik on olukorrast teadlik, tema väitel oodatakse signaali remontimiseks varuosi, mis peaksid saabuma sel nädalal. Ta loodab tuletõrjesignalisatsiooni ka sel nädalal korda saada,» vahendas kommunikatsioonijuht.

Tuleohutusjuhendit ja evakuatsiooniplaani uuendati Otsa sõnul viimati 2009. aastal, mil seda töötajatele tutvustati, uued töötajad tutvuvad juhenditega tööle vormistamisel.

Viimane töötajaid muretsema pannud juhtum toimus möödunud nädalal, kui üks inimene koos liftiga ootamatult vabalangemisse sattus ning umbes ühe korruse jagu allapoole kukkus. «Liftis sees olev isik sai lifti äkilise maandumise tõttu kaelale haiget ning kael valutas tal ka järgmisel päeval,» kinnitas töötaja.

Ots kinnitas, et ka selline asi juhtus. «Üks liftidest kukkus korruse jagu, peatus kahe korruse vahel ja lifti avamiseks tuli kohale kutsuda montöör. Rikke põhjuseks oli see, et kabiin läks teadmata põhjusel kiiludele (püüduritele). Viga oli kas kiiruspiirajal või kabiini juhtliuguritel, see on selgitamisel,» täpsustas Ots. Tema sõnul ei pidanud liftiga kukkunud töötaja vajalikuks arsti poole pöörduda.

«Majaomaniku väitel on kõik vajalikud kontrollid ja hooldused liftidele tehtud ning ta kinnitas meile, et teeb kõik võimaliku, et sellist olukorda liftidega enam ei juhtuks,» ütles Ots. Tema sõnul on liftidega sõitmine praegugi lubatud, sest majaomanik kinnitab, et vajalik kontroll ja hooldus on tehtud.

Anonüümse töötaja arvates on maja omanikfirma seepärast passiivne, et rendileping statistikaametiga kehtib veel vaid septembri lõpuni ning firma pole huvitatud kulutustest selliste asjade kordategemiseks.

Ots tõdes, et hoone on pool sajandit vana ja viimane põhjalikum remont jääb 1990. aastate keskele. «Seega, olukord pole just kiita, aga eluohtlikuks ma seda ei nimetaks. Haldusmuredest saavad kõik töötajad hoone omaniku esindajale teada anda, kes neid siis järgemööda lahendab,» lausus ta.

Kava kohaselt peaks statistikaameti uus hoone valmima tänavu septembris. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles