Iraan proovib uuesti ahvi kosmosesse saata

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2011. aasta veebruaris tehtud foto ahvist kapslis, milles loom orbiidi poole teele asus. Toonane katse polnud aga edukas.
2011. aasta veebruaris tehtud foto ahvist kapslis, milles loom orbiidi poole teele asus. Toonane katse polnud aga edukas. Foto: SCANPIX

Iraani ametlik meedia teatas täna, et islamivabariik kavatseb enne veebruari keskpaika saata kosmosesse ahvi.

Iraani kosmoseagentuuri juhi Hamid Fazeli sõnul saadetakse ahv kosmosesse kapslis, mille toimetab orbiidile kanderakett. Varem on islamivabariik kosmosesse viinud ka kapsli roti, kilpkonnade ja ussikestega, kuid 2011. aastal tehtud esimene katse ahv kosmosesse saata ebaõnnestus, vahendas uudisteagentuur AFP.

Fazeli sõnul tehakse uus katse aga ajavahemikus 31. jaanuarist 10. veebruarini. Valik pole juhuslik, kuna siis tähistab Iraan islamirevolutsiooni 34. aastapäeva.

Lääneriikide hinnangul võib Iraan kanderakettide varjus töötada välja aga ballistilisi rakette, mis on võimelised kandma ka tuumalõhkepäid. Iraani võimud on eitanud süüdistusi, nagu oleks nende kosmoseprogramm sõjalise suunitlusega, samas on Iraan korduvalt ähvardanud, et suunab oma raketid Iisraelile ja Ühendriikide tugibaasidele Lähis-Idas, kui Iisrael või USA peaks ründama riigi tuumaprogrammi.

2009. aastal lennutas Iraan orbiidile esimese kodumaise tehiskaaslase, mis saadeti kosmosesse kanderaketiga Safir-2. Iraani kosmoseprogrammi eesmärk on 2020. aastal saata USA, Venemaa ja Hiina järel kosmosesse ka mehitatud kosmoselaev. Selle saavutamiseks teeb islamivabariik tihedat koostööd araabia maade, Venemaa ja teiste Aasia riikidega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles