Kärlal leitu osutuski muistseks surnuaiaks

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotol ei ole Saaremaalt leitud luud..
Fotol ei ole Saaremaalt leitud luud.. Foto: Peeter Langovits.

Saaremaal Kärla kiriku taga tuli torutööde käigus maapõuest lagedale hulgaliselt luustikke ja esemeid, millest vanimad ligi 700 aastat vanad.

Kaks nädalat Kärla kiriku taga väljakaevamisi teostanud OÜ Tael arheoloog Vladimir Sokolovski kinnitas, et ilmselgelt on tegu vana surnuaiaga, teatas Oma Saar.

«Kokku oleme leidnud 25 fikseeritud luustikku,» ütles Sokolovski, kelle sõnul tuli maapinnast välja ka segamini ja katkisi inimluid.

Arheoloogi sõnul on näha, et tollal olid inimesed maetud umbes meetri sügavusse maapinda, nüüdseks aga on maapind veelgi tõusnud.

Kärlalt leitud luud lähevad nüüd Tallinna antropoloogilistele uuringutele. Kui mõni neist luustikest pakub erilist huvi ja on väärt säilitamist, arvatakse ta vastavasse kogusse, kuid ülejäänud maetakse maapõue tagasi.

Luustike juurest leitud esemete põhjal on alust arvata, et tegu on surnuaiaga, mis pärineb ajavahemikust 14.-17. sajand.

Trassitööd enne jätkuda ei saa, kui arheoloogid on kohapeal oma töö lõpetanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles