Pärnu maakohus mõistis Arumäe koerapiinamises õigeks

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marge Arumäe hooletusse jäetud koer Claudia.
Marge Arumäe hooletusse jäetud koer Claudia. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Kolmas kohtuotsus koerapiinamises süüdistatava Marge Arumäe osas lõppes süüdistatava kasuks tehtud otsusega, sest kohus ei pidanud hooletut käitumist looma piinamiseks julmal viisil.

Arumäed süüdistati selles, et ta kohtles oma pere 7-aastast emast saksa lambakoera Claudiat alates tuvastamata ajast kuni 26. juulini 2010. julmal viisil, näidates üles erilist hoolimatust looma tervise ja heaolu suhtes.

Varem, 19. mail 2011, mõistis kohus Arumäe õigeks, põhjendusel, et koeraga toimunu kohta leitud tõendid ei vastanud süüdistuse aluseks olnud seadusesättele. Et isikut sellises süüdistuses süüdi mõista, tulnuks tema käitumises tuvastada vähemalt kaudne tahtlus koera piinata.

Tallinna ringkonnakohus tühistas 11. oktoobril 2011 Pärnu Maakohtu otsuse kriminaalmenetluse normi olulise rikkumise tõttu, ning saatis asja tagasi uueks arutamiseks Pärnu Maakohtusse. Ringkonnakohtu meelest polnud otsusest väljaloetav, miks maakohus ei pidanud usaldusväärseks neid tõendeid, mis toetasid süüdistust.

Uuel kohtuistungil taotles prokurör Arumäele kuuekuulist tingimisi vangistust kolmeaastase katseajaga ning lisakaristusena võtta temalt viieks aastaks ära loomapidamise õigus. Kaitsja palus Arumäe õigeks mõista.

Täna asus kohus seisukohale, et Marge Arumäe ei näidanud lemmiklooma pidajana üles koera suhtes vajalikku hoolsust, mis oli tingitud tema tähelepanematusest ja kohusetundetusest.

Samas leidis kohus, et olenemata sellest, kas tegemist on kergemeelsuse või hooletuse vormis toime pandud teoga, ei ole ettevaatamatus karistusseadustiku paragrahvi 264 koosseisuline tunnus ning isiku kriminaalvastutusele võtmine on välistatud. Kohus mõistis Arumäe talle esitatud süüdistuses süüteokoosseisu puudumise tõttu õigeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles