Luksemburgis alustab tegevust eesti kool

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luksemburgi Eesti Seltsi mudilaskoor
Luksemburgi Eesti Seltsi mudilaskoor Foto: Merike Tiivits

Luksemburgis alustab homme tegevust eesti kool, kus eesti keele ja kultuuriõpe toimub pühapäevakooli vormis üks kord kuus.

«Eesti kooli loomise vajadus tekkis eelkõige sellest, et Luksemburgis ja selle lähinaabruses elab hetkel ligi 30 last, kes käivad kohalikes koolides või ei saa osaleda Euroopa Kooli eesti keele tundides,» ütles kooli juhataja Mari-Liis Kivioja.

«Suurem osa nendest lastest on pärit mitmekeelsetest peredest, seega kipub nende eesti keel jääma passiivseks ka muukeelses keskkonnas elamise ja kodus ainult ühe vanemaga eesti keeles suhtlemise tõttu,» selgitas ta.

Kooli eesmärk on tutvustada lastele eesti kirjandust, ajalugu, loodust, tähtpäevi ja rahvakalendrit ning arendada laste eesti keele oskust. Liikumistunnis tutvuvad lapsed eesti rahvatantsude ja -mängudega.

Luksemburgi eesti kool hakkab tegutsema samal põhimõttel nagu eesti koolid ka USAs, Saksamaal, Prantsusmaal, Inglismaal, Belgias, Hollandis ja mujal maailmas.

«Eesti kooli loomise mõtet on veeretatud varemgi, aga konkreetselt võtsime asja käsile möödunud sügisel. Et jääks piisavalt ettevalmistamisaega, sai kooli algus paika pandud uue kalendriaasta algusesse.»

Kooli idee eestvedajateks on kaks lapsevanemat, Mari-Liis Kivioja ja Mairis Minka, väga palju toetust saadi kohalikult eesti kogukonnalt. «Õpetajad on meil siin elavad hakkajad inimesed, kel soov kooli tegemistes käed külge lüüa. Eesti keelt ja kodulugu annavad vastava eriala inimesed, rahvatantsu omakorda need, kes ise pikki aastaid põhjalikult rahvatantsuga tegelenud,» rääkis Kivioja.

Õppetöö toimub kahes vanuserühmas: 4-5 aastased ja 6-7 aastased.

Kooli tegevust rahastatakse osalustasudest ja toetab ka Eesti Instituut rahvuskaaslaste programmi raames.

Lisaks alustavale eesti koolile tegutseb Luksemburgis juba aastast 2009 Luksemburgi eesti laste lauluring Anneli Akna juhendamisel, millest on välja kasvanud ka mudilaskoor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles