Kreekas protestiti Kuldse Koidiku vastu

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Umbes 3000 inimest avaldas eile Kreeka pealinna Ateena tänavatel meelt paremäärmusliku erakonna Kuldse Koidik vastu.

Peamiselt immigrantidest meeleavaldajad tõid endaga kaasa ka kolmapäeval Ateenas tapetud Pakistani päritolu sisserändaja Shehzad Luqmani kirstu ja surnukeha. 27-aastane Luqman pussitati surnuks kolmapäeva varahommikul, kui ta oli teel tööle, vahendas uudisteagentuur AFP.

Juhtunus kahtlustatakse kahte 20ndates eluaastetes kohalikku tuletõrjujat, kellel tekkis Luqmaniga väidetavalt tüli. Mehed olid meedia andmetel purjus.

Paljud näevad juhtunu taga aga paremäärmuslaste kätetööd, kuna ühe kahtlusaluse kodust leiti kümneid Kuldse Koidiku lendlehti. 

Viimase populaarsus on seoses majanduskriisiga Kreekas tõusnud. Mullu juunis peetud parlamendivalimistel võitis Kuldne Koidik seitse protsenti häältest ja sai sellega 18 kohta 300-kohalises parlamendis.

Vaatlejate sõnul kasutab Kuldne Koidik ära kreeklasi haaranud meeleheidet riigi allakäigu pärast, pakkudes kohest väljundit – ja märklauda – nende raevule. Nii seostatakse Kuldset Koidikut ja selle toetajaid viimasel ajal sagenenud rünnakutega sisserändajate vastu, erakond ise on süüdistusi eritanud.

Nagu näitavad arvamusküsitlused, on partei populaarsus sellele vaatamata pärast valimisi tõusuteel, kasutades ära ühiskonnas levivaid kartusi euroalast väljaviskamise pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles