Ansip: Eesti omavalitsusi ei pea häbenema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Riigikogu avatud uste päeval toimunud infotunnis lausus peaminister Andrus Ansip infotunnis kodanike küsimustele vastates, et lühinägelik on Eesti kohalike omavalitsuste võrdlemine vaid rahalisest toimetulekust lähtuvalt.

Infotunni külaline number 24 tõdes küsimuse esitamisel: «Haldus on, reformi ei ole.» Tema sõnul on Eestis praegu 60 omavalitsust, mis on juba aastaid haldussuutmatud, sest ei ole suutnud kulutada ühtegi eurot ja tuua piirkonda Euroopa Liidu raha. «Alati on haldusreformi soovitud tegema hakata valest otsast. Kõigepealt tuleks alustada nende omavalitsuste kaotamisest, mis ei ole haldussuutlikud. Kas te toetate seda mõtet?» päris kodanik peaministrilt.

Andrus Ansip vastas kärmelt, et ei toeta seda mõtet: «Ma ei ole nõus, et 60 omavalitsust on haldussuutmatud. Eesti kohalikke omavalitsusi ei pea häbenema. Nad on keskmiselt üle nelja korra suuremad kui Euroopa Liidu keskmine,» ütles Ansip.

«Minu meelest lühinägelik ja primitiivne on käsitleda omavalitsusi vaid teenindusbüroona ja võrrelda neid pelgalt rahalisest toimetulekust lähtuvalt. Omavalitsuse ülesanne on olla keskvõimu tasakaalustav üksus, selle suurus määratakse kohaliku rahvaga, kes seda kohalikku identiteeti kannavad,» selgitas peaminister.

Ta lisas, et kõige suuremad üldvalitsmeiskulud inimese kohta on hoopiski Eesti kõige suuremas omavalitsuses, Tallinnas. «Seega omavalitsuse suurus ei tähenda tingimata efektiivsust,» põhjendas Ansip.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles