Galerii: algas Pöide kiriku katuseremont

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saaremaal Pöide vallas algas Pöide kiriku katuse restaureerimine.

Selleks tõstsid OÜ Rändmeister ehitajad maha kaks kolmandikku kiriku praegusest  katusest. Katuse puitkonstruktsioonid olid suhteliselt halvas olukorras ja oleksid ilmselt varsti katusekivide raskuse all katki vajunud.

Kiriku ees oleval alal on uued sarikad töö ootel. Gerri Grünberg Pöide kiriku sihtasutusest ütles, et seni on tegeletud vaid vana katuse lammutamisega, aga tema teada on rahastus olemas ka uue katuseosa jaoks. Riik on lubanud toetada kiriku katuse ehitamist ka 2014 aastal.

Pöide kirik on ehitatud 14. sajandi keskel Pöide ordulinnuse varemetele. Kunagise linnuse olemasolust annavad tunnistust maa alla jäänud varemed kirikust põhja pool. Sellest ehitusperioodist on säilinud vaid osa praeguse kiriku külgseinte alumisest poolest.

Kiriku lõunaseina lähedal on kooriosa põrandasse müüritud trapetsikujulised hauaplaadid ja nende fragmendid.

Pöide kirik on mõõtmetelt Lääne-Eesti ja saarestiku suurim ühelööviline kirik. Kiriku rikkalik raiddekoor on Eesti kõrggootika tippnäiteid. Pöide pühakoja teeb eriliseks ka see, et selle peaportaal asub lõunas, mitte läänes nagu teistel kirikutel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles