Teaduste Akadeemia soovib luua küberkaitseagentuuri

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teaduste Akadeemia (TA) soovib luua ametkondadevahelise küberkaitseagentuuri, mis hakkaks korraldama üleriigilist küberkaitset.

TA juhatus tegi riigikogu riigikaitsekomisjonile saadetud kirjas ettepaneku kiiresti luua Eesti küberkaitseagentuur, mis hakkab rakendama ametkondadevahelisi küberkaitsemeetodeid ja korraldama selles vallas riigisisest koostööd.

Samuti tegeleks agentuur kõrgendatud küberkaitse kompetentsi nõudvate ülesannete lahendamise, kaitsejõudude küberturbe ja riigi kriitilise info infrastruktuuri kaitse alase koostööga.

Ettepaneku kohaselt oleks agentuuri ülesandeks ka küberkaitse kompetentsi hoidmine ja arendamine, küberkaitse alase teadus- ja arendustöö koordineerimine ning Eesti esindamine küberkaitse vallas nii Euroopa Liidus kui ka NATOs.

Vajadust agentuuri loomiseks põhjendab TA juhatus muu hulgas asjaoluga, et Eestis on olukord küberkaitset tagavate meetmete rakendamisel ebarahuldav ning Eesti kriitilise info infrastuktuuri kaitse on tervikuna nõrk.

Ka toob TA juhatus välja asjaolu, et pärast NATO küberkaitsekeskuse loomist ei ole keskust ette valmistanud meeskonnal enam võimalust teha tööd konkreetselt Eesti tarbeks.

Seetõttu leiab TA juhatus, et Eesti vajab kiiresti üleriigilist küberkaitset korraldavat üksust, mis tagaks kriitilise info infrastruktuuri kaitse eelkõige rahuajal, kuid eriti sõjalise kallaletungi korral.

TA juhatus leiab, et sellise ametkondadevahelise struktuuri saaks moodustada majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi juurde. Agentuur alluks ettepaneku kohaselt täidesaatva võimu kõrgemale juhile.

Kirjas märgib TA juhatus, et arvamus kujundati välja arutelul, millest võtsid osa ka NATO küberkaitsekeskuse ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles