Toobal: riigikogu liikmed ei pea olema kõigis otsustusorganites

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Toobal
Priit Toobal Foto: Toomas Huik / Postimees

Keskerakonna peasekretäri Priit Toobali sõnul on partei seisukohal, et riigikogu liikmed ei pea olema esindatud kõigis otsustusorganites ega peaks ka riigi äriühingute nõukogudesse kuuluma.

Toobal ütles Postimehele, et Keskerakonna fraktsioon esitas 2009. aastal eelnõu, mille kohaselt ei saaks riigikogu liige olla samal ajal riigi osalusega äriühingu, riigitulundusasutuse või riigi asutatud sihtasutuse nõukogu liige, juht ega juhatuse liige, ning erakond pole selles küsimuses seisukohta muutnud. Tema sõnul leiab partei, et riigikogu liikme amet ei ole ühitatav riigi äriühingu nõukogu liikme ametiga.

«Küsimus on põhimõttelises võimude lahususes, sest valdavalt esindavad nõukogu liikmed täidesaatvat võimu. Samuti on küsimus alluvussuhtes: kellele allub riigikogulasest nõukogu liige? Riigikogu saadikuna allub minister parlamendile ja nõukogu liikmena allub seesama riigikogu liige ettevõtte üldkoosolekule ehk ministrile,» märkis ta.

Toobal lisas, et riigikogu liikmed ei pea olema tingimata kõigis otsustusorganites esindatud. «Ega ainult Toompeal ei ole 101 tarka, häid spetsialiste ja informeeritud eksperte on ka mujal väga palju,» ütles ta.

Nõukogudesse kuulumise üle on parlamendis vaidlusi peetud aastaid. Nüüd asuvad sama teemat riigikogu juhatuse initsiatiivil arutama põhiseadus- ja majanduskomisjon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles