Kaitseväe laskealaks sobivad kõige paremini Kõpu ja Rutja

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endised piirivalvetornid Rutja rannal.
Endised piirivalvetornid Rutja rannal. Foto: MARJA-LIISA PLATS/VIRUMAA TEATAJA

Kaitseministeeriumi tellitud aruande kokkuvõtte kohaselt sobivad kõige paremini õhutõrjedivisjoni ja suurtükiväe harjutusaladeks põhjarannikul asuv Rutja ja Hiiumaal asuv Kõpu poolsaar.

Heade eeldustega on veel ka Letipea harjutusala, kuid Rutja ja Letipea puhul märgitakse probleemina laevaliiklust Kunda sadamas, kirjutab Hiiu Leht.

Kõige problemaatilisematena märgitakse Nõva Ristinina, Nõva Liivanina ja Sõmerit, juba varem praagiti esmasest valikust välja Aseri ja Juminda võimalikud harjutusalad.
Kokku analüüsiti kaheksa merele orienteeritud kaitsejõudude õhutõrjedivisjoni ja suurtükiväegrupi võimalikku harjutusala sobivust.

Esmaspäeval avalikustatud õhutõrje ja suurtükiväe merele orienteeritud laskmisvõimaluste ning mereväe väljaõppe läbiviimiseks võimalike asukohtade keskkonnamõju strateegilise hindamise (KSH) aruandele on nüüd lisatud Kõpu laskeala uuringud.

Mürauuringus on plussina kirjas, et Kõpus oleks võimalik lasta püsiasustusest võimalikult kaugel. Miinusena märgitakse, et Kõpu asub Tapa väljaõppekeskusest kõige kaugemal ja sinna jõudmiseks peab kasutama tõenäoliselt tsiviiltransporti.

Veel selgub, et õhutõrjedivisjoni harjutuspäevadel ulatub lähima nelja hooneni olenevalt kasutatavast relvastusest kuni 90- ja suurtükiväegrupi harjutuspäevadel kuni 104detsibelline müra.

Juhul kui Kõpu välja valitakse, toob see poolsaarele vastavalt kaitseväe plaanidele kaks korda aastas, tõenäoliselt talviti detsembrist märtsini kolm-kuni viis päeva kestvad laskeharjutused.

Analüüsitud harjutusaladel kehtestatakse harjutuste läbiviimise ajaks liikumispiirangud kuni kümneks päevaks aastas. Statsionaarseid ehitisi plaanis rajada ei ole, vaid vaatetorn harjutuste jälgimiseks ja ohutuse tagamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles