Iisraeli tänased valimised peaks jätma Netanyahu ametisse

Kadri Veermäe
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu täna koos abikaasa Saraga Jeruusalemmas hääletamas.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu täna koos abikaasa Saraga Jeruusalemmas hääletamas. Foto: SCANPIX

Iisraeli tänastel üldvalimistel ennustavad arvamusküsitlused peaminister Benjamin Netanyahu jäämist senisele ametikohale.

Kui valimisjaoskonnad täna hommikul kell seitse avati, oli käputäis hääletajaid juba kohal. Paljud iisraellased kasutasid aga valimisteks eraldatud vaba päeva enda väljamagamiseks, teatas uudisteagentuur AFP.

Netanyahu oli üleval juba varakult ja käis abikaasa Sara ning kahe pojaga hääletamas Jeruusalemma peenes Rehavia piirkonnas, kus asub ka peaministri ametlik residents.

Pärast hääletussedeli kasti laskmist sõnas Netanyahu, et ta loodab, et häälevool jõuab tema parempoolse Likud-Beitenu blokini, teatas Iisraeli meedia.

Varaste hääletaja seas oli ka 55-aastane Joe Jamal, kes käis valimas Jeruusalemma kesklinnas asuvas Katamoni piirkonnas.

«Ma ei oota erilist muutust. Ma loodan siiski alternatiivsele lahendusele, suunale tsentristide poole – nende poolt andsin ka mina oma hääle,» sõnas Jamal AFP-le.

Valmiseelsed uuringud on näidanud, et need võidavad ilma suurema pingutuseta Netanyahu fraktsiooni Likudi ja endise välisministri Avigdor Liebermani marurahvusliku erakonna Yisrael Beitenu ühisnimekirjas olevad poliitikud.

Netanyahu hakkab eelduste kohaselt valitsema järsult parempoolset valitsust, mille puhul peetakse vähem võimalikuks palestiinlastega rahulepingu sõlmimist, see aga võib suurendada Iisraeli diplomaatilist isolatsiooni.

Viimaste arvamusküsitluste kohaselt võidab Likudi-Beitenu ühisnimekiri umbes 32 kohta 120-kohalises Knessetis. Seda on senistest kohtadearvust kümmekond kohta vähem, kuid teiste parempoolsete ja religioossete erakondade abil peaks Netanyahu saama Knessetis umbes 63-kohalise enamuse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles