Päästjad kõrvaldavad edaspidi tormiga murdunud puid vaid liiklusohu korral

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tormiga langenud puu.
Tormiga langenud puu. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Päästjad ei pea alates veebruarist eemaldama riigiteedelt sinna tormiga langenud puid, kui need ei ole ohtlikud inimestele või varale.

Päästeameti peadirektori asetäitja Kuno Tammearu kinnitab, et inimese jaoks ei muutu tormiga teele langenud puude osas midagi.

«Päästjad on kõrvaldanud teele langenud puid ja teevad seda ka edaspidi, kui on oht, et keegi võib selle teel lebava puu tõttu õnnetusse sattuda,» rääkis Tammearu. «Alati aga ei vaja olukord päästjate sekkumist ning seda on päästeamet ka iga tõsisema tormi puhul palunud inimestel meeles pidada.»

Ta seletas, et päästeameti ülesanne on tegeleda päästesündmuste ja otseselt inimese tervist, vara või keskkonda ohustavate olukordade kõrvaldamise või leevendamisega, kuid teede hoolduse eest vastutab selle omanik või valdaja – riigimaanteede puhul maanteeamet, kohaliku tee puhul kohalik omavalitsus ja eratee puhul selle omanik.

Kui puu ei ole liiklusohtlik, siis peaks sellest teada andma maanteeinfo lühinumbril 1510, sest häirekeskuse 112 on lühinumber ikkagi otsese ohu või õnnetuse jaoks.

«2008. aasta novembris sõlmisid keskkonnainspektsioon, maanteeamet, politseiamet ja päästeamet koostöökokkuleppe liiklejaid ja keskkonda ohustava olukorra tekkimisel riigimaanteedel ja riigimaanteede teemaal,» seletas Tammearu.

«Koostöökokkulepe sõlmiti koostöö tõhustamiseks ja ülesannete määratlemiseks, et tagada riigimaanteede ohutus,» lisas ta. «Hiljem hakkasid kehtima uued seadused, uus päästeseadus hakkas kehtima 1. septembril 2010. aastal, teeseadust on samuti viie aasta jooksul muudetud.»

Päästeamet teavitas koostöökokkuleppe osapooli kokkuleppe lõpetamisest möödunud aasta lõpus, koostöökokkuleppe lõppemise tähtaeg on 1. veebruar.

Väljakutsete statistika:

2010. aastal oli 23 164 väljakutset, millest 1824 loodusjõududest põhjustatud sündmustele (enamik neist on tormiga murdunud puud).

2011. aastal oli 22 124 väljakutset, millest 1753 loodusjõududest põhjustatud sündmustele, sealhulgas on nn jõulutormi ligi 500 väljakutset.

2012. aastal oli 19 237 väljakutset, millest 730 loodusjõududest põhjustatud sündmustele, aasta oli tormide kohapealt tagasihoidlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles