Uuring: Eesti paistab silma kõrgharitud naiste oluliselt pikema eeldatava elueaga

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eakas naine.
Eakas naine. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Haridusele pühendatud blogi OECD Education Today vahendab valitud OECD riikides läbi viidud uuringu tulemusi, millest selgub, et kõrgema haridustaseme ja pikema eluea vahel on tugev seos ning kõige selgemalt avaldub see Eesti naiste puhul.

2010. aasta andmetel põhinevas uuringus võrreldi 15 OECD riiki, kus vajalikud andmed olemas olid. Selgus, et keskmiselt on vaadeldud riikides 30-aastase kõrgharidusega meeste oodatav eluiga kaheksa aastat pikem kui sama vanadel meestel, kelle haridustee on piirdunud põhikooliga.

Riikidest tuli hariduse ja oodatava eluea tugevaima seose poolest esikohale Tšehhi, kus kõrgharitud meeste oodatav eluiga on põhiharidusega sookaaslaste omast tervelt 17 aastat pikem. Kõrgharitud Tšehhi naised võivad oodata ligi viis aastat pikemat eluiga kui põhikooliga piirdunud sookaaslased.

Tšehhi järel teisel kohal on hariduse ja oodatava eluea pikkuse seose poolest Eesti, selgub uuringust. Meie 30-aastased kõrgharitud mehed elavad eeldatavasti ligi 13 aastat kauem kui sama vanad põhiharidusega mehed.

Naiste hariduse ja elua prognoositava pikkuse poolest on Eesti aga esimesel kohal – selgus, et 30-aastane kõrgharitud Eesti naine elab tõenäoliselt ligi 9 aastat kauem kui põhiharidusega suguõde. (Võrdluseks: naiste hariduse ja eeldatava eluea seose poolest teisele kohale tulnud USAs elavad kõrgharitud naised ligi 6 aastat kauem, järgnevad Ungari enam kui viie aasta suuruse prognoositava eluea erinevusega ja Iirimaa, kus see näitaja jääb samuti viie aasta kanti.)

Tšehhile ja Eestile järgnes kolmandana Ungari, kus kõrgharidus pikendab meeste eeldatavat eluiga 13 ja naiste oma 5 aastat.

OECD keskmine näitaja oli meeste puhul 8 aastat, naistel aga 4 aastat.

Madalaim hariduse ja oodatava eluea seos on uuringu järgi Hollandis, Rootsi ja Portugalis, kus kõrgharitud meeste eluea prognoos on 3-4 aastat ja naistel 1-3 aastat pikem kui põhiharidusega sookaaslastel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles