Eesti kuulub OECDs ebavõrdsemate sissetulekutega riikide sekka

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti on oma elanike sissetulekute erinevuselt Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) 34 liikmesriigi seas 21. kohal ehk kuulub ebavõrdsemate sekka, selgub täna avaldatud andmetest. 

Pingerida koostati nelja näitaja põhjal, millest üks on Gini koefitsient. Mida kõrgem on riigis Gini koefitsient, seda ebavõrdsem tulude jaotus.

Kõige ühtlasemad sissetulekud on 2008. aasta andmete kohaselt Sloveenias, Taanis ja Norras, kus koefitsiendid olid vastavalt 0,24, 0,25 ja 0,25.

Eestis oli 2008. aastal koefitsient 0,32 ja täpselt sama oli see statistikaameti andmetel ka 2011. aastal. Koefitsiendi hindamise skaala kohaselt tähistab see näitaja suhteliselt võrdseid sissetulekuid. Kõige suurem ebavõrdsus sissetulekute osas on Tšiilis (0,49), Mehhikos (0,48) ja Türgis (0,41).

OECD riikide võrdluse koostajad märgivad, et kõrged sissetulekute erinevused viitavad enamasti inimressursi raiskamisele, kuna suur osa ühiskonnast on kas tööta või «lõksus» madalapalgalistel ja väheseid oskusi nõudvatel töökohtadel.

OECD võrdlus näitab, et ajavahemikus 1980ndatest aastatest kuni 2010. aastani kasvas sissetulekute ebavõrdsus 15 riigis 19st, mille kohta vastav võrdlusmaterjal kättesaadav oli. Kõige suurem ebavõrdsuse kasv on toimunud Soomes, Uus-Meremaal ja Rootsis, samas sissetulekud on võrdsustunud Prantsusmaal, Kreekas ja Türgis.

Kõrgeim sissetulekute ebavõrdsus on OECDsse mitte kuuluvates maades nagu Brasiilia ja Lõuna-Aafrika riigid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles