Eesti: Moskva õhutagu kaasmaalasi Eesti kodakondsust võtma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodakondsustunnistused
Kodakondsustunnistused Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Välisministeeriumi hinnangul võiks Venemaa loobuda Eesti süüdistamisest ja kutsuda siin elavaid Vene kodanikke Eesti kodakondsust võtma.


«Eesti jaoks on väga tähtis kõigi Eestis elavate inimeste olukord,» kommenteeris ministeeriumi pressiesindaja BNSile Venemaa välisministri Sergei Lavrovi järjekordseid süüdistusi Eesti aadressil.

«Soovime, et nad tunneksid ennast Eestis hästi ja teeme kõik selleks, et kõigi elanike õigused ning vabadused oleksid tagatud.»

Tema sõnul oleks parim, mida Venemaa saaks teha, kutsuda Eestis elavaid venekeelseid inimesi õppima asukohariigi keelt ja julgustama neid Eesti kodakondsust taotlema.
Pressiesindaja lisas, et natsismi hukkamõistu osas on maailma rahvad üksmeelel.

«Eesti on natsismi ja selle ilmingud täielikult ja üheselt hukka mõistnud,» nentis ta. «Küll aga on mitmetel riikidel veel arenguruumi arusaamade ühtlustamisel stalinliku režiimi pärandi osas.»

Lavrov ründas järjekordselt Eestit kolmapäeval Briti avalik-õiguslikus ringhäälingus BBC, kus kinnitas, et Vene transiidi vähenemine oli Vene ärimeeste loomulik ja õigustatud reaktsioon pronkssõduri teisaldamisele.

Samuti juhtis Lavrov tähelepanu Vene kaasmaalaste üldisele olukorrale Eestis.

«Vene kaasmaalaste olukorda Eestis ei saa lugeda komfortseks, tsiviliseeritud standarditele vastavaks,» väitis ta. «Sellele tuleb lisada Eesti võimude samme Teise maailmasõja tulemuste sisulise revideerimise suunas - veteranidest antifašistide tagakiusamist, mälestusmärkide ja Tallinna vabastamisel langenud sõdurite haudade teisaldamist ning samaaegset Waffen SSi veteranide ülistamist.»

Lavrovi kinnitusel kavatseb Venemaa nõuda Eestilt ja Lätilt, et nad täidaksid neile adresseeritud ÜRO, OSCE ja Euroopa Nõukogu soovitusi kaasmaalaste õiguste tagamise osas.

Ministri sõnul on see probleem Venemaa välispoliitiliste prioriteetide hulgas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles