Ajateenijate arv oli mullu 11 aasta suurim

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahipataljoni ajateenijad.
Vahipataljoni ajateenijad. Foto: Mihkel Maripuu

Möödunud aastal astus Eestis ajateenistusse 11 aasta suurim arv kutsealuseid, seejuures tegi suur osa seda vabatahtlikult.

2012. aastal astus kaitseväes ajateenistusse 3406 kutsealust, selgus Kaitseressursside Ameti ja kaitseväe juhataja aruannetest kaitseministeeriumile. 35 protsenti kutsealustest astus teenistusse vabatahtlikult, avaldades ise selleks soovi.

Vabatahtlikult teenistusse astunute arv aasta-aastalt tõusnud. «See, et järjest rohkem kutsealuseid tuleb omal algatusel aega teenima, peegeldab ajateenistuse populaarsust ja kaitseväe usaldusväärsust ühiskonnas,» leidis kaitseministeeriumi kantsler Mikk Marran.

Hiljuti valminud arvamusuuringu kohaselt jäi 69 protsenti ajateenijatest jäi oma teenistusajaga rahule.

Ajateenistuse korraldamisel valmistab jätkuvalt probleeme noorte meeste tervis. Paljud mehed ei saanud ajateenistust lõpetada tervisemurede, eelkõige luu- ja lihaskonna haiguste tõttu. Küll aga vähenes 2012. aastal psüühikahäirete tõttu ajateenistusest väljalangenute protsent.

Kaitseväe peastaabi sõjalise valmisoleku ja mobilisatsiooni jaoskonna ülema major Argo Reidla sõnul jätkab kaitsevägi ajateenistusest väljalangemise põhjuste analüüsimist. «Harime väljaõppeinstruktoreid füüsilise treeningu meetodite osas ja kohendame ajateenijate treeningkava. Koos kaitseministeeriumiga teavitame üldhariduskoolide kehalise kasvatuse õpetajaid rohkem sellest, millised on kaitseväe ootused noormeeste füüsilisele vormile,» rääkis major Reidla.

Kaitseväeteenistuse komisjon on kaitseministeeriumi kantsleri juhitav komisjon, mis kuulab kord aastas ära Kaitseressursside Ameti peadirektori ja kaitseväe juhataja aruanded kaitseväeteenistuskohustuse täitmisest. Istungi alusel valmib kaitseministri iga-aastane ettekanne valitsusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles