Tollipunktid võtavad salasigarettide toojad luubi alla

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MTA hakkab enam kontrollima salasigarettide toojaid. Narva tollipunkt
MTA hakkab enam kontrollima salasigarettide toojaid. Narva tollipunkt Foto: Maksu- ja tolliamet

Maksu- ja tolliamet (MTA) tõhustab käesolevast nädalast tollipunktides kontrolli piiriületajatel kaasas olevate tubakatoodete üle, suunates tähelepanu eelkõige jalakäijatele.

«Kontrollide põhirõhk on suunatud eelkõige suuremale jalakäijate kontrollile ja nende poolt sissetoodavatele väikestele kogustele. Kuna just Narva tollipunkt on see, kus piiri ületavad väga suures osas ka jalakäijad, siis keskendume oma tegevustes eelkõige Ida-Virumaale,» rääkis MTA tollikorralduse osakonna juhataja Urmas Koidu. 

«Meie peamine eesmärk on inimesi siiski teavitada ja hoiatada, mistõttu tehakse esialgu piiriületajale, kellel avastatakse liigses koguses sigarette, hoiatus ja antakse talle infovoldik, mille sisuga ta peab tutvuma ning tutvumise kohta ka allkirja andma,» lisas ta. 

Aktiivse tollikontrolli aluseks on riskianalüüs ning selles kasutatakse rohelise ja punase koridori süsteemi. Narva tollipunktis on ka täiendavad hoiatussildid jalakäijate tähelepanu juhtimiseks.

MTA Ida tollipunkti juhataja Voldemar Linno selgitas, et esimesel nädalal tegeletaksegi eelkõige inimeste järjepideva informeerimisega ja antakse neile võimaluse anda kaasas olevad salasigaretid ära vabatahtlikult. «Selleks oleme seadnud Narva piiripunkti üles ka vastavad konteinerid, kuhu inimesed saavad visata illegaalse kauba ilma, et sellele järgneks karistus. Meile on ju ennekõike oluline, et inimesed mõistaksid, kuidas sellise tegevuse tagajärjed on otseses seoses nende enda turvalisusega,» lisas Linno.

Sel nädalal algas ka kampaania «Ostad salasigarette, toetad kuritegevust», teatas MTA pressiesindaja.

Koidu sõnul on salatubakaturu osakaalu vähendamine olnud alati ameti jaoks oluline, sel aastal on see aga tollivallas üheks kindlaks prioriteediks, kuhu suunatakse ka varasemast enam ressursse. «Keskendume salasigarettide üle piiri toomise takistamisele ja tegeleme järjepidevalt nii ennetustööga kui ka juba üle piiri toodud salasigarettide avastamisega.»

Teavituskampaaniaga soovib amet kõnetada nii salatubakatoodete müüjaid kui ka ostjaid. Kampaania on loodud koostöös Tubakatootjate Eesti Assotsiatsiooniga.

Teavituskampaania plakatid kannavad sõnumit «Kurjategijad teenivad salasigarettide müügist Eestis keskmiselt üle 40 miljoni euro aastas. Mida selle rahaga saaks teha? Palju. Mida selle rahaga tehakse? Hirmutav. Väikesed seaduserikkumised toetavad suuri kuritegusid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles