Aas nimetas Cameroni kõnet ettevaatlikuks

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik / Postimees

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimehe, reformierakondlase Arto Aasa sõnul oli Suurbritannia peaministri David Cameroni täna Londonis peetud kõne sisult ambitsioonikas, kuid poliitiliselt ettevaatlik.

Aas märkis riigikogu pressitalituse teatel, et Cameron andis oma kõnes küll lubaduse korraldada Euroopa Liitu kuulumise üle referendum, aga otsustamise lükkamine nii kaugesse tulevikku jätab otsad lahtiseks.

«Veel enne 2017. aasta referendumit toimuvad valimised nii Ühendkuningriigis kui ka mitmel pool mujal Euroopas, mis võivad oluliselt muuta poliitilist maastikku ja panna täna tehtud otsuseid muutma. Samamoodi on võimatu ennustada majanduse käekäiku ja avaliku arvamuse kujunemist, mis jätab palju ruumi poliitilisteks manöövriteks,» lausus ta.

Samas on Aasa sõnul selge, et rahva meelsuse kujundamisel on poliitilisel eliidil juhtiv roll. «Liiga tihti kasutatakse Euroopa Liitu petliku ettekäändena siseriiklikelt probleemidelt tähelepanu eemale juhtimiseks,» ütles ta.

Aas nimetas sümpaatseks, et Cameron toonitas korduvalt soovi jätkata Euroopa Liidus. Tema sõnul pole midagi taunitavat, et toimub aktiivne debatt Euroopa Liidu tuleviku, rolli ja pädevuste üle, ning mitmed Cameroni tõstatatud küsimused on ka Eestile olulised.

«Ka meie huvides on Euroopa Liidu majanduse konkurentsivõime ja paindlikkuse tõstmine ning ühtse turu arendamine, seda eriti just teenuste, energeetika ja digitaalvaldkonnas. Ülemäärastest tururegulatsioonidest hoidumine on samuti oluline argument,» ütles Aas ja lisas, et Cameroni kõnet ei tasu võtta liiga valuliselt ega Euroopa Liidu vastasena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles