Euroopa reaktsioon Cameroni kõnele: isekas, võhiklik, ohtlik

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister David Cameroni tänast kõnet tabas ulatuslik kriitika.
Briti peaminister David Cameroni tänast kõnet tabas ulatuslik kriitika. Foto: SCANPIX

Suurbritannia Euroopa partnerite arvates näitab peaminister David Cameroni tänane kõne, milles ta nõudis ELi radikaalset reformimist ja lubas korraldada referendumi ühendusse jäämise üle, isekat ja teadmatut suhtumist.

Prantsusmaa teatas, et Suurbritannial on vaba voli EList välja astuda, vahendas Reuters.

Välisminister Laurent Fabius ütles enda sõnul hiljuti Briti ärimeestele: «Kui Suurbritannia tahab Euroopast lahkuda, rullime punase vaiba teile lahti.» Fabius viitas Cameroni eelmise aasta avaldusele, milles ta kasutas sama fraasi Prantsuse «maksupagulaste» kutsumiseks Suurbritanniasse.

Fabiuse sõnul on Suurbritannia justkui liitunud jalgpalliklubiga ja siis äkki öelnud, et tahab tegelikult ragbit mängida.

Fabiuse sõnul on Suurbritannia justkui liitunud jalgpalliklubiga ja siis äkki öelnud, et tahab tegelikult ragbit mängida.

Kaks Prantsuse ministrit süüdistasid Cameroni selles, et ta peab Euroopat à la carte menüüks, kust Suurbritannia peaks saama ise valida, mida võtta või jätta.

Endine eurovolinik, Briti leiborist Peter Mandelson nimetas Cameroni kõnet skisofreeniliseks. Tema sõnul ei meeldi Euroopa Liidule, kui seda peetakse «sööklaks, kus sa võtad oma kandiku ja lahkud sellega, millega sa tahad».

Euroopa Parlamendi sakslasest president Martin Schulz ütles, et ELi «sklerootilise» otsusetegemise protsessi pärast näppu viibutav Cameron on ise süüdi otsuste edasilükkumises.

Saksamaal usutakse, et Cameron on end nurka mänginud. Saksa poliitikud arvavad, et Cameron pöörab liiga palju tähelepanu häälekale vähemusele, kelle sõnul olevat brittide rahulolematus ELiga suurem kui kunagi varem.

Endine Belgia peaminister ja nüüd europarlamendis liberaalide fraktsiooni juhtiv Guy Verhofstadt ütles, et Cameron mängib tulega. «Tema kõne oli täis vasturääkivusi, mis demonstreerisid võhiklikkust selle kohta, kuidas EL töötab,» sõnas ta.

Verhofstadt ja teised ütlesid, et Suurbritannia soovitud taganemine ebameeldivatest ELi reeglitest ja piirangutest on välistatud, sest see avaks tee ELi siseturu lagunemisele.

Häirekellad ei löö vaid Euroopas. Ka Valge Maja on kurtnud, et Londoni globaalne mõjukus väheneb EList lahkumise korral.

Reaktsioon Cameroni kõnele ei olnud siiski sajaprotsendiliselt negatiivne.

Näiteks Soome Euroopa asjade minister Alex Stubb ütles, et ei usu, et Cameron soovib EList välja astuda. «Ta tahab selle diskussiooni lõpuks maha pidada ja teha ükskord selgeks Suurbritannia positsioon ELis. Selles mõttes ma austan tema joont,» märkis ta.

Hollandi peaminister Mark Rutte nimetas Cameroni kõnet tugevaks, öeldes, et selles sisalduvad head reformiideed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles