Perearst: alkohol on ennekõike toksiline aine

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearst Anneli Talvik.
Perearst Anneli Talvik. Foto: Peeter Langovits

Perearst ja Eesti Perearstide Seltsi juht Anneli Talviku sõnul tuleks alkoholipoliitikat tehes pidada silmas ennekõike seda, et alkohol on toksiline sõltuvust tekitav aine.

Ta ütles, et ei ole vahet, kuidas alkoholi hinnastada ning milline on kange või lahja alkoholi aktsiis, kui tarbija teadlikkust aine mõjust tema tervisele ei tõsteta, on tulemused ühesugused.

«Mõlemal juhul on mõju tervisele kahjulik, kas kange või lahja alkohol tekitab kiiremini sõltuvust on filosofeerimise küsimus. Suur kogus on ohtlik igal juhul.»

Talviku sõnul tuleks teavitustööd alkoholi kahjulikust mõjust teha juba kodus ja lasteaias ning ära tuleks keelata ka lahja alkoholi reklaamid. «Teadlikkus peaks lähtuma teisest aspektist otsast, mitte hinnast või värvist, vaid sellest, et tegu on potentsiaalselt mürgise ainega toksiiniga.»

Maailma Tervishoiuorganisatsiooni WHO raporti põhjal on alkohol tervisekahjustusi tekitavate tegurite hulgas maailmas kolmandal kohal kõrge vererõhu ja suitsetamise järel. Eesti rahvastiku haiguskoormusest põhjustab alkohol ligi 10 protsenti ehk laias laastus 40 000 kaotatud eluaastat aastas.

Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Margus Tsahkna on lubanud jätkata koostöös rahanduskomisjoniga lahja ja kange alkoholi aktsiisimäärade ühtlustamisega, sel aastal loodavad komisjonid välja töötada maksustamise meetodi.

Eesti Tervise Fondi, arstide liidu ja Terve Eesti SA alkoholipoliitika rohelise raamatu täiendusettepanekute esitlusel märkis sihtasutuse tegevjuht Keit Fomotškin, et välistada tuleks aktsiisipoliitikas lahja alkoholi eelistamist, üle tuleks vaadata kehtestatud alkoholiaktsiisi määrad ning rakendada kompleksseid maksumeetmeid, mis tagaks alkoholi järkjärgulise kallinemise ja vähendaks alkoholi kättesaadavust noortele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles