Patsientide nõukoda vähendaks apteekides iseteenindusriiuleid

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tabletid.
Tabletid. Foto: Andres Teiss

Eesti Patsientide Nõukoda tegi täna riigikogu sotsiaalkomisjonile ettepaneku piirata apteekides ravimite väljapanekut iseteenindusriiulitel, kuna see vähendab apteekide nõuandvat rolli patsiendi juhendamisel järjest suureneva ravimivaliku tingimustes.

Lisaks võimaldaks see apteekritel informeerida patsiente ravimite koos- või kõrvaltoimetest tekkida võivate potentsiaalsetest terviseprobleemidest ja tüsistustest, teatas nõukoda.

Muudatusettepaneku eesmärk on riigikogu menetluses oleva ravimiseadust, karistusseadustikku ja riigilõivuseadust muutva eelnõuga tagada patsientidele eriala spetsialisti, kas proviisori ja farmatseudi, nõustamine ja kaitse ravimite teadmatust või oskamatust kasutamisest tekkida võivate terviseprobleemide ees.

Nõukoja juhatuse liikme Kaido Kolki sõnul vajab apteegikeskkonnas käsimüügiravimite pakkumine täiendavat reguleerimist. «Käsimüügiravimite müügipraktikad Eestis on liikunud suunas, mis võivad minna vastuollu ravimite mõistliku kasutamise põhimõtetega ja tekitada patsientidele vastupidiselt ootustele tervise parandamise asemel hoopis terviseprobleeme. Leiame, et patsientide ja rahvatervise huvides on vaja muuta käesolevat ravimituru liiga liberaalset praktikat,» ütles ta.

«Apteegiteenuse eesmärk on muuta ravimite väljastamine patsientidele võimalikult ohutuks ja tagada patsiendi võimalikult põhjalik ja igakülgne informeeritus ja nõustamine ravimi valiku osas. Kuni patsient saab ravimit valida iseteenindusriiulil ja teha valiku näiteks hetkemeeleolu, meeldejääva telereklaami või kireva pakendi alusel, ei ole tagatud ravimite infomeeritud ja ohutu kasutamine, mis on aga üheks rahvatervise kaitse eesmärgiks,» lisas ta.

Kolk leiab, et erialaspetsialisti – proviisori või farmatseudiga – konsulteerimise korral valiks patsient endale tema võimalusi ja vajadusi arvestades sobivama võimaliku ravimi.

Nõukoja hinnangul on sarnaselt käsimüügiravimite müüki piiratud veel paljudes teistes Euroopa riikides, sealhulgas näiteks Austrias, Belgias, Taanis, Soomes, Saksamaal, Iirimaal, Hollandis, Hispaanias, Lätis ning Suurbritannias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles