Keskerakond tõusis populaarseimaks parteiks

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna kongress 2009. aasta detsembris
Keskerakonna kongress 2009. aasta detsembris Foto: Raigo Pajula / Postimees

Rahvusringhäälingu tellitud TNS Emori uuringu kohaselt tõusis jaanuaris kõige populaarsemaks parteiks opositsiooniline Keskerakond, kelle toetus kasvas kuuga neli protsendipunkti.

Kui oktoobris toetas Keskerakonda 25, novembris 23 ja detsembris 24 protsenti, siis jaanuaris tõusis partei toetus 28 protsendile.

Populaarsuselt järgneb Keskerakonnale samuti opositsiooni kuuluv Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE), keda pooldas 27 protsenti vastanutest. Oktoobris oli SDE toetus 22, novembris 25 ja detsembris 28 protsenti.

Mõlema koalitsioonierakonna populaarsus on samas kahe protsendipunkti võrra vähenenud. Reformierakonda, kel veel oktoobris oli toetajaid 32, novembris 26 ja detsembris 22 protsenti, pooldas jaanuaris 20 ning Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) 16 protsenti valimisealistest kodanikest. Oktoobris oli IRLil 13, novembris 17 ja detsembris 18 protsenti toetajaid.

Uuringufirma analüütik Aivar Voog ütles rahvusringhäälingu uudisteportaalile, et samaaegselt Reformierakonna reitingu langusega on mõlema opositsioonipartei toetus paranenud eriti jõuliselt just väiksema sissetulekuga elanike seas. Valitsuse juhtpartei populaarsus on vähenenud alates augustist - toona toetas erakonda 39 protsenti valijaid.

Reformierakonna toetuse jätkuvat vähenemist selgitas Voog negatiivsete uudistega. Tema sõnul on meedia üldine hoiak olnud koalitsiooniparteide suhtes viimastel kuudel jätkuvalt kriitiline. «Vähe on positiivseid uudiseid, räägitakse probleemidest, ka riigiettevõtetega seonduvast negatiivsest, hinnatõusust,» märkis ta.

Keskerakonna aseesimees ja riigikogu fraktsiooni juht Kadri Simson ütles uuringutulemusi kommenteerides, et rahvas näeb, et valitsuse retoorika ja tegelik elu ei lange kokku. «Ilmselt on Eesti inimesed väsinud kuulmast Ansipi ja Ligi suust seda, kui hästi Eestil läheb ning selle heaolu jõudmiseks inimesteni tuleb vaid oodata,» teatas ta erakonna pressiesindaja vahendusel.

Tema hinnangul on valitsusparteide toetuse languse taga suuresti tegevusetus elektri hinna tõusu leevendamisel ja Keskerakonna tegevus selleks lahenduste pakkumisel. «Oleme seisukohal, et riik ei tohi kasu lõigata oma inimeste ning elektrituru avanemise arvelt. Samuti on Keskerakond aidanud parandada inimeste igapäevast toimetulekut, muutes nende ühistranspordiarved väiksemaks,» ütles Simson.

TNS Emor esitab erakondade toetuse nende vastajate põhjal, kel on erakondlik eelistus olemas. Neid inimesi, kes ei osanud eelistada ühtki parteid, oli jaanuaris 38 protsenti.

Erakondade igakuise populaarsusuuringu käigus küsitles uuringufirma 899 valimisealist kodanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles