Adamkus: Leedu võtku tuumajaama rajamisel Soomelt õppust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olkiluoto tuumajaam Soomes.
Olkiluoto tuumajaam Soomes. Foto: Liis Treimann

Soome kogemus kulub Leedule uue tuumajaama ehitamisel marjaks ära, ütles Leedu president Valdas Adamkus täna pärast külaskäiku Olkiluotos rajatavasse tuumaelektrijaama.

Adamkus saabus riigivisiidi teisel päeval Olkiluotosse helikopteriga. President kohtus tuumajaama juhtidega ja tutvus tööde käiguga.

«Soome kogemus tuleks meile uue jaama rajamisel kasuks,» edastas Adamkuse sõnu tema pressitalitus.

Presidendi sõnul näitab Soome otsusekindlus teha nii keeruline projekt teoks seda, et tuumaenergia on tuleviku energia.

«Nüüd, kus keskkonnamõjude uuring on lõplikult valmis, peame koos välispartneritega otsekohe tööle asuma. Isegi väiksed tõrked ettevalmistusprotsessis võivad jaama valmimise aastateks edasi lükata,» ütles Adamkus.

Tema sõnul on Olkiluoto tuumajaama rajamine on hea näide eraäri ja riigi efektiivsest koostööst. Ühtlasi demonstreerib see, kui keerulised on seda laadi projektid ja kui põhjalikku ettevalmistust nad nõuavad, eriti kui projektis osaleb mitu riiki.

Olkilouto on hetkel üks Euroopa suurimat ehitusprojekte. Kolmanda reaktori ehitamisega tehti algust 2005. aastal, reaktor on kavas käima lasta 2012. aastal.

Leedu plaanib uue tuumajaama rajamist koos Läti, Eesti ja Poolaga. Projekt on toppama jäänud ja see tekitab naaberriikides nurinat. Poola ja Eesti valitsusjuht kutsusid eelmisel nädalal Leedut avalikult ehituse ettevalmistamist kiirendama.

Uus jaam peaks valmima 2018. aastaks, kuid ekspertide hinnangul ei asu ta tegelikult tööle enne 2020. aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles