Võimuerakondade toetus on langenud rekordiliselt madalale

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võimuleppe allkirjastamine 2011. aasta kevadel
Võimuleppe allkirjastamine 2011. aasta kevadel Foto: Peeter Langovits / Postimees

Rahvusringhäälingu tellitud TNS Emori uuringu tulemustest selgub, et jaanuaris kärises koalitsiooni ja opositsiooni toetuste vahe rekordiliselt suureks.

Kui Reformierakonda ning Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) toetas jaanuaris kokku 36 protsenti, siis opsitsioonilisi Keskerakonda ja Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda koguni 55 protsenti küsitlusele vastanuid. Rahvusringhäälingu uudisteportaali teatel pole toetuste vahe nii suur olnud alates 2007. aastal toimunud riigikogu valimistest.

Eelmisel aastal ületas võimuliidu toetus opositsioonierakondade oma vaid kahel kuul: juulis, mil koalitsiooniparteide toetus oli kokku 49, ja augustis, kui neid pooldas 52 protsenti.

Augustis saavutas Reformierakond ka eelmise aasta kõrgeima ehk 39-protsendilise toetuse, mis on sellest alates pidevalt vähenenud. Jaanuaris oli parteil uuringu kohaselt pooldajaid vaid 20 protsenti. IRLi toetus on jäänud samal ajal 11-18 protsendi vahele, olles jaanuaris 16 protsenti.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) peasekretär Tiit Riisalo ütles opositsiooni ja koalitsiooni toetuse suurt vahet kommenteerides, et tegelikult on see üsna loomulik. «Pigem on Eesti olnud pikka aega erand – reeglina on nii, et valimistevahelisel perioodil koalitsiooni populaarsus langeb ja opositsiooni populaarsus tõuseb,» lausus ta ja lisas, et opositsiooni töö ongi kriitika abil oma populaarsust kasvatada ja pakkuda välja alternatiive.

Võimuliidu toetusele on Riisalo sõnul kindlasti oma jälje jätnud ka Reformierakonda puudutanud sündmused, mida ta nimetas mitte poliitika sisu, vaid vormi ümber toimunud lainetuseks. «Seda on siin korduvalt tõdetud, ennekõike meie koalitsioonipartneri poolt, et kommunikatsioon võiks olla parem. Eks me saame ka omalt poolt öelda ja selle üle mõtleda, et kommunikatsioon võiks parem olla,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles