Nõgene: nukuteater oleks pidanud kohe eksimust tunnistama

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavo Nõgene
Paavo Nõgene Foto: Peeter Langovits / Postimees

Kuna Nukuteater tunnistas lavastuse «Puhh» autoriõiguste rikkumist ja vabandas avalikult selle pärast, lõpetab kultuuriministeerium selle juhtumi käsitluse.

Kultuuriministeeriumi kantsler Paavo Nõgene kohtus täna kolleegidega justiitsministeeriumist, kus ühiselt tõdeti, et kuivõrd SA Nuku on tunnistanud oma süüd, pole põhjust edasiseks analüüsiks.

Tulevikus tekkida võivate sarnaste juhtumite vältimiseks tuleb aga etendusasutustele teha koolitusi. «Nii teemegi ettepaneku Eesti Teatri Agentuurile korraldada seminar, kus tutvustatakse autoriõiguseseadust ning tuuakse asjakohaseid näiteid praktikast, et kõigi teadlikkust teemast tõsta,» ütles Nõgene.

Kantsler tänab Eva-Liisa Linderit, kes juhtis tähelepanu kõnealusele juhtumile.

Paavo Nõgene lisas, et tunneb kurbust, et see juhtum kahjustas kogu Eesti teatrimaastiku mainet ning märkis, et eksimust oleks pidanud selle ilmsiks tulekul SA Nuku juht kohe tunnistama.

Postimees kirjutas jaanuari keskel, et Nukuteatris 2. detsembril esietendunud ja üle 30 korra mängitud jõululavastuse «Puhh» puhul on teater tahtlikult autorlust varjanud ning jätnud maksmata ka autoritasud. Sarnasuse Milne’i teostega avastas lavakunstikooli teadur ja teatriliidu aastapreemiate žürii liige Eva-Liisa Linder, kelle hinnangul põhines teatri dramatiseering 90 protsendi ulatuses karupoeg Puhhi jutustustel.

Ehkki esialgu lükkasid nii teatri juht Meelis Pai kui ka lavastaja Vahur Keller kriitika tagasi, tunnistasid möödunud nädalavahetusel teatri nõukogu ja juhtkond autoriõiguse rikkumist ja palusid selle pärast vabandust. Eile esitas «Puhhi» lavastanud nukuteatri kunstiline juht Vahur Keller juhtkonnale ka lahkumisavalduse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles