Kreekas politseireidi pildistanud Postimehe ajakirjanik viidi jaoskonda

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Omonia väljakul politseijaoskonna juures tehtud foto - ainus, mida Kreeka korravalvurid ei kustutanud.
Omonia väljakul politseijaoskonna juures tehtud foto - ainus, mida Kreeka korravalvurid ei kustutanud. Foto: Urve Eslas

Kreekas viibival Postimehe ajakirjanikul Urve Eslasel tuli pahandusi politseiga, kuna ta pildistas, kuidas korrakaitsjad immigrante jaoskonna tagahoovi kokku ajasid.

Ateenas Omonia väljaku lähedal hotellis peatuv Eslas märkas ümbruskonnas jalutades paari tunni jooksul, et politseil on käimas haarang. «Politseigrupid käisid ja korjasid kokku inimesi, kes ei näe eurooplase moodi välja,» meenutas ta.

«Nad viidi jaoskonna taha, käsutati kükakile, käed selja taha. Ja siis nad kükitasid seal, käed selja taga, kuni neid järjest juurde toodi,» kirjeldas Eslas, kes läks lähemale ja proovis toimuvat pildistada. Kui politseinikud seda märkasid, nõuti ajakirjanikult kõigepealt dokumente, seejärel aga kaamera äraandmist.

«Kui ma ei andnud, siis nad proovisid kaamera mu käest käsi väänates ära võtta,» meenutas ajakirjanik, kes seepeale jaoskonda viidi. Seal jätkasid politseinikud nõudmist, et kaamera ära antaks ja ähvardasid karistusega, ehkki ühtegi konkreetset paragrahvi, mille vastu kinnipeetav eksinud oleks, nad välja tuua ei osanud.

Eslase sõnul lahenes olukord lõpuks nii, et politseinikud kustutasid pildid ja tal lubati lahkuda.

Ajakirjaniku sõnul pole sellised reidid, mille tunnistajaks ta täna oli, Kreekas viimastel aastatel midagi ebatavalist. «Riigi poliitika on kujunenud üha rassistlikumaks. Kreeka on sügaval kriisis, neil on vaja kedagi, keda süüdistada ja süüdi on leitud olevat lisaks muule ka tumedanahalised. Selliseid haaranguid on siin pidevalt,» rääkis Eslas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles