Tšehhi presidendivalimised võitis Miloš Zeman

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi presidendivalimistel võidutsenud  Miloš Zeman eile Prahas ühes valimisjaoskonnas.
Tšehhi presidendivalimistel võidutsenud Miloš Zeman eile Prahas ühes valimisjaoskonnas. Foto: SCANPIX

Tšehhi esimesed presidendi otsevalimised võitis vasaktsentristlik ekspeaminister Miloš Zeman, teatas sealne statistikaamet täna.

Kui loetud oli 94 protsenti häältest, oli Zeman kogunud 55,7 ja konservatiivne endine välisminister Karel Schwarzenberg 44,3 protsenti häältest, seisis ameti kodulehel.

Valimiste otsustav voor peeti reedel ja laupäeval. Kahe nädala eest toimunud esimeses voorus said Zeman (68) ja Schwarzenberg (75) pea võrdselt hääli: vastavalt 24,22 ja 23,40 protsenti.

Pärast 1993. aasta Tšehhoslovakkia lagunemist on tšehhidel olnud kaks presidenti: esmalt kaks ametiaega sametrevolutsiooni kangelane Václav Havel, seejärel 2003. aastast euroskeptik Václav Klaus.

Parlament kiitis presidendi otsevalimised heaks 2012. aasta veebruaris, seda peetakse Klausi tagasivalimise järel sündinud poliitilise kokkuleppe tulemuseks.

Tšehhi presidendi võim piirdub valitsuste, kindralite ja kohtunike ametissenimetamise ja tagandamisega. Samuti on riigipeal õigus kasutada seadusloomes vetoõigust ja määrata ametisse intressimäärade eest vastutavaid keskpanga ametnikke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles