Ansip: piirkondlik koostöö võib tuua majanduskasvu

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: Postimees/Scanpix

Peaminister Andrus Ansip ütles täna Tšiili pealinnas Santiagos alanud Euroopa Liidu ja Ladina-Ameerika ning Kariibi mere riikide ühenduse tippkohtumisel, et tihe regionaalne koostöö võib toimida katalüsaatorina jätkusuutlikule majanduskasvule ja arengule, aidates riikidel kriisi ajal paremini toime tulla.

Ansip tõi eduka lõimumise näiteks Euroopas ühisraha euro, vahendas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

«Eesti oli viimane riik, kes euro kasutusele võttis, kuid ma olen kindel, et Läti teeb seda järgmisena juba 2014. aastal,» ütles Ansip. «Kuulumine euroalasse toob investeeringuid ja aitab luua töökohti. 2011. aastal, kui Eesti euroalaga ühines, kasvas meie majandus 8,3 protsenti. Töötus vähenes, investeeringute ja kaubanduse mahud kasvasid, eksport koguni 38 protsenti. Selle kõige on taganud integratsioon ja ühine raha.»
 
Teiseks osutas Ansip, et Eesti on saanud tuntuks kui e-riik, seda tänu info-ja kommunikatsioonitehnoloogia lahenduste ulatuslikule kasutamisele ettevõtluses, riigi valitsemises ja igapäevaelus.

«Me usume, et digitaalne kaasatus on aluseks sotsiaalsele kaasatusele, olles ühtlasi üheks säästva arengu eelduseks,» ütles peaminister. «Eesti valitsus on olnud nendes arengutes eestvedaja rollis.»

Kolmandaks tuleks peaminister Ansipi hinnangul arendada avatud ja reeglitel põhinevat kaubanduskeskkonda. Globaalse vabakaubanduse tingimustes oleks kriisist taastumine kiirem. Ansip tuletas sellega seoses meelde Euroopa Ülemkogu kohtumistel tehtud avaldusi vabakaubanduse ulatuslikumaks rakendamiseks.

«Euroopa ja Ladina-Ameerika ning Kariibi mere riikide ühendus on elanud üle raskeid aegu,» märkis Ansip, «kuid me peame vältima kiusatust otsida abi protektsionismist.»

Santiagos toimuva Euroopa Liidu ja Ladina-Ameerika ning Kariibi mere maade ühenduse tippkohtumine on arvult seitsmes. Selle eesmärk on kahe regiooni vaheliste suhete tihendamine ning arutelu sellistel ühist huvi pakkuvatel teemadel, nagu investeeringud, jätkusuutlik areng, majanduskasv, julgeolek ning elukeskkonna kvaliteet.

Peaminister Ansipil on tippkohtumisel kavas ka kahepoolseid kohtumisi.

Teel Tšiilisse vahepeatumisel Argentiina pealinnas  Bueons Aireses kohtus peaminister Argentiina planeeringuministri Julio de Vidoga, kellega räägiti peamiselt erinevatest e-lahendustest riigi valitsemisel. Andrus Ansip ja Julio de Vido tõdesid, et interneti-baasil loodavad lahendused on arenenud nii Eestis kui ka Argentiinas ning seetõttu nähti kahe riigi vaheliste suhete edendamisel potentsiaali just IT-valdkonnas. Kõnelejad leppisid kokku otsida võimalusi ekspertide vahetamiseks kogemuste vahetamise eesmärgil.

Bueons Aireses avas peaminister Andrus Ansip Eesti aukonsulaadi ja võttis vastu aukonsul Andres Mattssoni ametivande.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles