Simson: plaan tõsta käibemaksu on lubamatu

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees/Scanpix

Täna Keskerakonna Pärnumaa aastakoosolekul poliitilise ettekandega esinenud Keskerakonna aseesimees ja riigikogu liige Kadri Simson kritiseeris valitsusliidus arutusel olevat kava tõsta käibemaksu 2 protsendi võrra, jättes samas tulumaksu endisele tasemele või seda koguni langetades.

«Reformierakonna, IRLi ja sotside valitsus hääletas ühehäälselt maha Keskerakonna eelnõu, millega oleks kehtestatud uus 33-protsendiline tulumaksuaste palkadele, mis ületavad 25 000 krooni kuus. Sellega tehti suur kingitus kõige jõukamatele inimestele ning samal ajal otsitakse pingsalt võimalusi eelarve aukude täitmiseks vaesema elanikkonna arvelt,» vahendas Kadri Simsoni sõnu Keskerakonna pressiesindaja.

Valitsusliidu juhterakonna kavatsust lähiajal käibemaksu tõsta kinnitas Reformierakonna eelmine esimees Siim Kallas, kelle sõnul «on lootustandvam mõelda tulumaksu asemel pigem kaudsete maksude tõstmisele».

«Teatavasti kulutavad vaesemad inimesed ära suurema osa oma sissetulekust ja säästavad vähem, mistõttu kaudsed maksud mõjutavad neid rohkem kui rikkaid,» täpsustas Simson.

«Kui Keskerakonna algatus oleks vähendanud ainult kõige rikkama 5% protsendi maksumaksjate sissetulekuid, siis valitsuse kava lööb kõige valusamalt just keskmise ning väiksema palgaga inimesi, õppureid ja pensionäre. Tegemist on järjekordse tõestusega, et mõiste «solidaarsus» tähendus on Ansipi jaoks sama võõras kui tavainimeste argipäeva mured,» sõnas Simson.

«Riigieelarve jätkuv kärpimine mõjutab juba riigi alustalasid, sest riik ei ole varsti enam võimeline kõiki oma funktsioone täitma. Lisaks kaks aastat järjest valesti planeeritud eelarvele on tõsine probleem Eesti riigi eelarve ühekülgne sõltuvus tarbimistsüklist ehk käibemaksust ning aktsiisidest,» lisas Simson.

«Seetõttu mõjub ka majanduskriis Eesti eelarvele märksa hävitavamalt kui enamikule Euroopa riikidele ning käibemaksu tõstmine halvendaks olukorda veelgi,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles