Veebileht tutvustab Eesti pagulaste ohtlikku teekonda

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Walnuti teekonda kirjeldava kodulehe fragment.
Walnuti teekonda kirjeldava kodulehe fragment. Foto: /walnut1948.cwahi.net/

Väliseestlane Tiiu Roiser kogus kokku materjalid 1948. aastal Rootsist Kanadasse suundunud laeva Walnuti kohta, mis viis uuele kodumaale sajad nõukogude võimu eest pagenud eestlased.

Veebilehe külastaja leiab sealt kirjeldusi ja pilte lahkumisest Rootsist, Iirimaa peatusest ja sellest, kuid 347 põgenikku Kanadas vastu võeti, kirjutab Eesti Elu. Lühikestelt videoklippidelt võite kuulata sõitjate mälestusi. Lisaks võib sealt leida vastavaid ajaleheartikleid, laeva andmeid, kokkutulekute pilte ja annetatud isiklikke fotosid.

Portaali andmetel oli veebi lehe loomise üheks ajendiks Walnuti sõitjate kokkutulekul kõlanud mure, et tänapäeva noored leiavad põhilise info netist ning seal võiks olla ülevaade Walnuti sõidust, mis nende vanavanemad omal ajal Kanadasse tõi.

Walnuti saabumine Kanadasse oli oluline ka riigi enda ajaloo seisukohalt, kuna laeva saabumine tõi muudatuse Kanada immigratsioonipoliitikasse ja seadustesse.

Ajalugu

Walnut lahkus Rootsist 1948. aasta 19. novembril. Inglismaalt pärit laev oli ostetud ametlikult ning iga reisija oli selle soetamiseks pidanud maksma üle 1000 Rootsi krooni. Enamik reisijaid olid eestlased.

1948. aasta 13. detsembril saabus Halifaxi sadamasse briti korvett Walnut, mille pardal oli 347 eesti põgenikku Rootsist. Enamus neist sooritas teekonna üle ookeani heas usus kanadalaste võõrastevastuvõtlikusse, sest 347-st oli ainult 15 reisijal viisad Kanadasse sissepääsemiseks. Laeva saabumine oli kohalik suursündmus, mida kajastati ka meedias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles